Москва: Задължителна ваксинация на още категории жители

2292
Москва: Задължителна ваксинация на още категории жители
Снимка: Pixabay

Властите на Москва и Московска област бяха първите в Русия, които въведоха задължителна ваксинация срещу коронавирус за определени категории жители, пише Фокус. Съответните решения на главните санитарни лекари на тези региони бяха публикувани, съобщи DarikNews, цитирайкиTACC.

Кой подлежи на ваксинация?

Списъкът на гражданите, които сега трябва да бъдат ваксинирани, е почти идентичен и в двата документа. Това са работници в търговията, ресторантьорството, жилищно-комуналните услуги и енергетиката, образованието, здравеопазването и социалната защита, както и в транспорта (включително таксита).

Путин събира в Кремъл всички депутати

Съобщението е на руското издание „Свободная пресса”. Да не казваме, че залата „Свети Георги“ в Кремъл е малко и...

Освен това служителите на салони за красота и други подобни институции, организации за обществени услуги, детски стаи за игри и развлекателни центрове, театри, кина и концертни зали, музеи и подобни организации, както и работещите на развлекателни събития, също трябва да бъдат ваксинирани.

Списъкът включва също служители на мултифункционални центрове, клиентски отдели на банки и други финансови организации, пощенски служби, както и служители на столичната и регионалните администрации. В Москва и Московска област очакват да ваксинират поне 60% от работещите в тези сфери до средата на август. Задължението за ваксиниране не се отнася за тези, за които ваксинирането е противопоказано.

Срокове за ваксинация и възможни санкции

До 15 юли жителите на Москва и Московска област, подлежащи на задължителна ваксинация, трябва да получат първата доза от ваксината или еднокомпонентна ваксина (единствената, регистрирана в Русия е Sputnik Light) .

Русия е готова да продължи диалога със САЩ, но при условие

Руският президент Владимир Путин заяви, че Москва е готова да продължи диалога с Вашингтон след срещата му на върха с президента Джо Ба...

Преди 15 август ваксинираните с двукомпонентната ваксина трябва да получат втора доза от препарата. В същото време организациите и индивидуалните предприемачи на Москва ще трябва да докладват за напредъка на ваксинацията на своите служители от 1 до 15 юли До 1 юли в столицата ще стартира специална система за наблюдение на кампанията за ваксинация.

Както обясни пред ТАСС ръководителят на московския Главконтрол Евгений Данчиков, за неспазване на решението на главния санитарен лекар на столицата се налага административна отговорност в съответствие с Кодекса за административните нарушения на Руската федерация и Москва.

За индивидуални предприемачи глобата може да бъде 30-50 хиляди рубли (680- 1100 лв), за юридически лица - 100-300 хиляди рубли .В случай на увреждане на здравето или повторни нарушения, длъжностно лице може да бъде глобено с 300-500 хиляди рубли, юридическо лице или индивидуален предприемач - в размер от 500 хиляди до 1 милион рубли или спиране на работата му до 90 дни.

В същото време работодателите, които трябва да осигурят ваксинацията на персонала, няма да могат да задължат служител да бъде ваксиниран или уволнен заради отказа му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Фицо с опит да превземе медиите: Словашките журналисти протестират в ефир (ВИДЕО)

Аналена Бербок на тайна среща със Столтенберг: Обсъждат Украйна (СНИМКИ)

Два от конете, избягали в Лондон, са в тежко състояние

Проект за малки модулни ядрени реактори: ЕК одобри 300 млн. евро френско финансиране

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа