Негодни ваксини са били поставяни на бебета в Полша

12687
Негодни ваксини са били поставяни на бебета в Полша
Снимка: Getty Images/Guliver

Хиляди ваксини, които не се били съхранявани правилно и „хладилната верига“ е била нарушена при съхранението им, са били поставяне на възрастни, деца, както и на новородени.

Нещо повече, медиците са знаели, че продуктите са компрометирани, но въпреки това са слагали ваксините, съобщи Радио Полша, като цитира Dziennik Gazeta Prawna.

Предполагаемите случаи са най-малко 300, но може да стигнат до хиляди. Ваксините трябва да се съхраняват при определена температура с използването на хладилник.

В края на октомври 2017 година е била предприета проверка за съхранение на ваксини в Любушки регион след като по-рано здравните инспектори са установили нарушаване на „хладилната верига“ при съхраняването на ваксини в медицинско учреждение. Проверката е разпоредила унищожаването на ваксините, тъй като някои от тях са били държани повече от 24 часа при температура от над 8 до 19,8 градуса по Целзий. Сред тях са били ваксините Synflorix, Tetraxim, Varilrix, Priorix или Pentaxim.

Кунчев успокои за морбили: За предстоящи епидемии не може да се говори

"Пуснахме това съобщение, защото обстановката около нас не е спокойна. Вносът винаги е възможен, но за предстоящи епидемии не може да ...

Представители на медицинското учреждение са признали, че не са контролирали температурата при съхраняването на ваксините в неработните дни, както и в някои от работните.

Освен това не е имало никакви решения или технически мерки за контрол на температурата в хладилниците в дневните и нощните часове и в неработните дни.

Здравните власти са признали, че липсата на постоянен мониторинг на температурата не осигурява изпълнението на изискванията, свързани със съхраняването на „хладилната верига“. Подобен пропуск на непрекъснатото наблюдение не дава възможност за намеса в случаите на промяна на температурата. Това води до необходимостта от унищожаване на ваксината в случай на превишаване температурните предели.

Въпреки изнесените факти от Министерството на здравеопазването на Полша излязоха с изявление, че въпросните ваксини не представляват опасност.

Според изданието много клиники в страната не съобщават за случаи на спиране на тока и съответно спиране на работата на хладилниците и просто поставят ваксините.

Тазгодишната грипна ваксина е ефикасна едва 10%

Тазгодишната грипна ваксина е ефикасна едва 10%. Това предизвиква загриженост сред научните среди и повдига въпроса за необходимостта о...

Здравният инспектор Дорота Конащук твърди, че само знае за поне 10 медицински обекта, в които са били ползвани ваксини, които е трябвало да бъдат унищожени.

"Това ужасно ни безпокои. Проблемът засяга много, да не кажа, всички провинции, признава Павел Тринчиски, говорител на главния фармацевтичен инспектор. В най-добрия случая негодните ваксини са били поставени на 300 души, в най-лошия на хиляди", допълни още той.

В Методичното указание за надзор върху нежеланите реакции след ваксинация към Наредба 15/05 за имунизациите, е посочено, че нежелани реакции може да настъпят при неправилно съхранение на ваксини извън рамките на посочените температурни граници и неспазване условията на "хладилната верига" при транспортиране на ваксините.

Припомняме, че през януари майка от Варна сигнализира за оставени ваксини на земята пред кабинет на личен лекар, за които не е ясно колко време са стояли извън хладилник.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ген. Сирски: Ако руснаците тръгнат пак към Харков, това ще е фатално за тях (ВИДЕО)

Алла Пугачова може да бъде обявена за чуждестранен агент

Руски сили задържаха 9 души в Таджикистан, свързани с атаката в "Крокус"

Сирски обяви официално колко украински военни са пленени при Авдеевка

Руски войник се самоуби без да иска с гранатомет: Немислима глупост (ВИДЕО)

Кулеба: Индия да преосмисли близките си връзки с Русия и да застане до Киев

Ядрени крайцери, подобрения по ракети и дронове: Нови руски оръжия (ВИДЕО)

Пълно унищожение: В окупираните части на Украйна руснаците ще забранят със закон украинските книги

Руски полковник е сред убитите в атентата в "Крокус хол" (СНИМКА)

Валят руски бомби като дъжд: В руската Белгородска област не е новина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа