Нидерландия започва изплащането на обезщетения за жертвите от Сребреница

2734
Нидерландия започва изплащането на обезщетения за жертвите от Сребреница
Снимка: Getty Images/Guliver

Нидерландия започва изплащането на обезщетения на семействата на жертвите от клането в Сребреница. Комисията за обезщетение „Поточари“ отвори офис в Сараево за потенциални ищци, а уебсайтът й е отворен за доклади от членове на семейства на хора, убити след отвеждането им от нидер миротворческата база в ООН в Поточари, близо до Сребреница, през юли 1995 г., съобщава BIRN.

Някои роднини на жертвите обаче отказват да заведат дело, тъй като са недоволни от правното споразумение, наложено от нидерландски съд, според което страната не трябва да възстановява всички разходи за адвокати, направени от засегнатите семейства.

Отпада изискването за PCR тест и карантина при влизане на български граждани в Нидерландия

Нидерландия отменя изискването за представяне на отрицателен PCR тест, както и задължителната 10-дневна карантина за пристигащите от Бъ...

Мунира Субашич, председател на сдружението „Майките на анклавите в Сребреница и Жепа“, което заведе делото, заяви, че няма намерение да търси обезщетение за смъртта на сина си Нермин „докато нашите изисквания не бъдат изпълнени“. Ако това не се случи в рамките на 15 дни, подчертава Субашич, „ще спрем всичко. Ще се оплачем в Страсбург, че не сме могли да постигнем споразумение“.

На 11 юли 1995 г., когато армията на Република Сръбска окупира Сребреница, нидерландските войски, отговарящи за сигурността в района, контролиран от ООН, не предотвратиха геноцида. Убити са над 7000 мъже и момчета.

През 2019 г. Върховният съд на Нидерландия постанови, че държавата е отговорна в много ограничена степен за смъртта на приблизително 350 жертви. Това се отнася до група мъже, отведени от базата на нидерландския батальон в късния следобед на 13 юли 1995 г.

Според Върховния съд батальон е действал незаконно, тъй като е знаел, че мъжете бежанци от Сребреница може да бъдат нападнати или убити, но дори и ако бяха оставени в базата, те са имали едва 10% шанс за оцеляване. Съответно най-близките роднини на тези 350 жертви могат да държат Нидерландия отговорна за 10% от щетите.

Нидерландия отменя редица ограничения срещу коронавируса

Правителството на Нидерландия ще отмени от 5 юни редица ограничения, въведени срещу разпространението на коронавируса, съобщи на преско...

По-рано Апелативният съд в Хага постанови, че отговорността на нидерландската държава е 30%, така че „Майките на Сребреница“ предават случая на Европейския съд по правата на човека. Те се надяват, че съдът в Страсбург ще върне нивото на отговорност на 30%, въпреки че адвокатът им Симоне ван дер Слуис смята, че шансовете са малки. „Не знам защо Нидерландия просто не иска да затвори по хубав начин тази глава за Сребреница“, коментира тя пред BIRN.

Родителите, съпрузите, братята и сестрите на жертвите имат право на обезщетение. Вдовиците на оцелелите или роднините от първо поколение също могат да подадат множество искове. Например в случая, когато жената губи и съпруга си, и сина си. Размерът на обезщетението, съгласно тази наредба, е 15 000 евро за вдовици и 10 000 евро за други оцелели роднини.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа