Оценка: Русия няма да успее с основните си цели в Донецка област поне няколко седмици

6691
Оценка: Русия няма да успее с основните си цели в Донецка област поне няколко седмици
Снимка: Getty Images

Руската армия може да не успее да превземе следващите си главни цели в Донбас – Бахмут, Славянск и Краматорск. Такава оценка за пръв път прави американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната в дневния си доклад за развитието на военните действия в Украйна.

Според института, руските части намаляват, а не увеличават интензитета на бойни действия и на завземане на нови цели североизточно от магистрала Е40 (Луганск – Славянск – Киев). Има боеве за малки и относително нетолкова важни за офанзивата към Бахмут, Славянск и Краматорск населени места, казват американските специалисти. Като пример, Институтът дава руската офанзива към Северск, която цели да разбие защитната линия Северск – Соледар – Бахмут. От 3 юли до 20 юли руските войници все още не са успели да стигнат до Северск, посочват американците. В противовес на това силите на ЛНР се хвалят, че украинците "почти" са им отстъпили Северск и че проруските лугански милиции имат по-добри позиции, но преди дни имаше съобщение как градът е под руски контрол и това скоро стана ясно, че не е вярно. Няма и директни атаки срещу Бахмут извън определени далекобойни обстрели. Усилията да се върви към Славянск засега също са неуспешни, макар интензитетът на руския артилерийски обстрел директно срещу града да се засилва.

Към момента руските части изпитват затруднения да напреднат по терен, който е сравнително равен и открит, а ги чака далеч по-удобен за защита от украинците терен при Е40. Затова и в предстоящите няколко седмици очакването на института е сегашната руска офанзива да стигне най-високата си точка някъде по протежението на Е40.

Институтът коментира и думите на Лавров, че Русия се цели отвъд Донбас – в задържане на Херсон и превземане на Запорожката област, като ги определи като "нерелевантни" предвид бавното движение на руските части след превземането на Лисичанск и предвид украинските действия в Херсонска област, където е под въпрос дали Кремъл ще осигури необходимите свежи нови попълнения за тамошните руски части, за да могат те да удържат. Няма данни и да има един командир на руските сили в Южна Украйна.

Интересен факт е, че има отразяване на думи на руския президент Владимир Путин, че "ще минат години", докато се възстанови редът в непризнатите от никого извън Русия, КНДР и Сирия Донецка и Луганска народни републики.

В дневния доклад във Фейсбук на Генералния щаб на украинската армия също няма данни за руски успехи. Напротив – украинците съобщават за отбита атака срещу ключов за защитата на Бахмут ТЕЦ Вухледар. Иначе руският артилерийски обстрел по места продължава, включително в Харковска област, като там вчера украинците спряха първата от седмица руска атака в посока границата между Харковска и Донецка област, при Богородично.

В Херсонска област, украински партизани са атакували на 19 юли руски войници, които са разположени при най-голямата АЕЦ в Европа – Запорожката. Има руски жертви, но засега не е ясно колко са. Съобщава се за 9 ранени руски войници. Назначеният от руските окупатори областен управител на Запорожието Владимир Рогов съобщава, че атаката е извършена с дронове. Сателитни снимки показват следи от обстрел на 300 метра от ядрените реактори на АЕЦ Запорожие, но не по-близо, което подсказва прецизността на нанесения удар.

Иначе руснаците са изстреляли 20 ракети от системи С-300 в Херсонска област в периода 19-20 юли, по неуточнени цели. А в обзор за 20 юли руското военно министерство твърди, че убило 200 украински морски пехотинци в Одеска област. От своя страна, украинското командване "Юг" съобщава за 111 убити руски войници, 2 гаубици, 2 самоходни ракетни установки и 13 БТР-а.

Развръзката на войната в Украйна: Целите на Русия и Украйна за победа

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Руските дронове на фронта са двойно повече, Украйна не може да ги сваля: Губи ли Киев технологичната надпревара

Литва също ще съдейства на Украйна да си върне мъжете във военна възраст

Politico: Ако не е пак Урсула фон дер Лайен, кой може да е следващият шеф на ЕК?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа