Остава най-високото ниво на тревога в Брюксел, в сряда отварят училищата и метрото

7491
Остава най-високото ниво на тревога в Брюксел, в сряда отварят училищата и метрото
Снимка: Getty Images

Белгийските власти решиха да запазят най-високата степен на тревога за опасност от терористични нападения, но училищата и метрото отварят в сряда. Това обяви белгийският премиер Шарл Мишел.

Утре градът остава с максималната степен на тревога, учениците отново няма да ходят на училище, а метрото няма да може да се използва. Това ще продължи до сряда (25 ноември), когато властите планират да пуснат обществените услуги, а децата ще се върнат в класните стаи, пише БГНЕС.

„Кризисният център реши да запази четвърто ниво на тревога, което означава, че заплахата остава сериозна и непосредствена“, каза Мишел на пресконференция. „Взехме решение да възобновим работата на училищата в сряда. Същото важи и за метрото“, добави белгийският премиер.

Междувременно властите повдигнаха обвинение срещу един от заподозрените в участие в парижките атаки от 13 ноември.

Заподозреният е бил арестуван в поредицата от полицейски акции в Белгия в неделя вечерта, заедно с 15 други души, които всички бяха освободени.

27-годишният Мохамед Амри и 20-годишният Хамза Атоу бяха обвинени миналия понеделник по подозрение, че са помогнали на нападателя от Париж Салах Абдеслам да избяга в Брюксел след нападенията в черния за Франция петък, в които загинаха 130 души.

Белгийската полиция арестува петима души при нова серия антитерористични операции днес, съобщиха от прокуратурата в страната.

„След операциите от предишната вечер още пет къщи бяха претърсени в региона на Брюксел и други две в региона на град Лиеж. Петима души бяха арестувани по време на тези претърсвания“, казаха в изявление от офиса на федералния прокурор на Белгия

Белгия продължи с арестите

Белгийската полиция арестува петима души при нова серия антитерористични операции днес, съобщиха от прокуратурата в страната. „С...

Предполага се, че издирваният Салах все още е на свобода и не е задържан при акциите на белгийската полиция както вчера вечерта, така и днес през деня.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com