Подкрепата за консерваторите на Меркел най-ниска от 2,5 години насам

3523
Подкрепата за консерваторите на Меркел най-ниска от 2,5 години насам
Снимка: Getty Images / Guliver

Подкрепата за консерваторите на германския канцлер Ангела Меркел е спаднала до най-ниското си ниво от май 2013 г. насам като основна причина за тенденцията, която се задържа през последните месеци, са притесненията за справянето с бежанската криза в Европа.

Миналата седмица Меркел се изправи пред призиви от страна на някои членове на собствените си редици за затягане на граничния контрол и връщане на имигранти от Австрия.

Въпреки това подкрепата за консерваторите спада с един пункт до 37%, докато преди почти месец тя е била 41%, показва проучване на социологическата агенция „Емнид“, цитирано от Ройтерс и БГНЕС.

Причината за неодобрението на политиката на канцлера е, че тя подкрепя свободното идване на имигранти в страната, която е и една от основните дестинации за пристигащите в Европа.

Това обаче й донесе критики от лидера на сестринската на Християндемократическия съюз на Меркел партия Баварски християн-социален съюз. Хорст Зеехофер дори се закани да даде правителството на съд, ако политиката му спрямо бежанците не бъде променена.

За разлика от консерваторите, дясната партия „Алтернатива за Германия“ (АГ) набира сила. Според проучването на „Емнид“ подкрепата за нея вече е 7% - един пункт по-високо от миналата седмица насам.

Коалиционният партньор на Меркел – Социалдемократическата партия на вицеканцлера Зигмар Габриел също е увеличила подкрепата си с един пункт до 26%.

Много градове в Германия се справят трудно с имигрантския наплив, за което АГ обвини германската политика на „бежански хаос“. Лидерът на партията Фрауке Петри заяви пред германското издание „Ди Велт“, че близо 40 души всеки ден искат да се присъединят към АГ и до сега поддръжниците й са достигнали 19 000 души.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа