Преговорите между Турция и ЕС за визовия режим се активизират

1257
Преговорите между Турция и ЕС за визовия режим се активизират
Снимка: Getty Images / Guliver

До края на април в Анкара ще пристигне делегация от ЕС, която ще обяви позицията на Брюксел по оставащите 7 критерия от преговорния процес за членството, активизират се контактите с Турция по въпроса за либерализацията на визовия режим, съобщава Анадолската агенция.

Преговорите за визите за турските граждани бяха възобновени през февруари т.г., когато Анкара предостави в Брюксел плана си за действията по оставащите критерии от споразумението за облекчаването на визовия режим. Освен това Анкара демонстрира готовност за сближаването с ЕС.

Работният план за визовото споразумение, предадено на зам.-председателя на ЕК Франс Тимерманс от постоянния представител на Турция в ЕС Фарук Каймакчъ, предвиждаше стъпки за реализацията на оставащите 7 критерия по споразумението за визите. Предполага се, че основните очаквания на ЕС ще касаят три критерия – преразглеждане на турското законодателство в сферата на борбата с тероризма, споразумение с Европол и нормативни актове за защитата на личните данни.

Редица страни в ЕС се придържат към мнението за възможността от прогрес по въпроса за либерализацията на визовия режим с Анкара, но ако националното законодателство на Турция бъде хармонизирано със стандартите на ЕС. Експертите смятат, че доста по-лесно ще се стигне до съгласие по другите 4 критерия, предаде БГНЕС.

Става дума за паспортите с биометрични данни, напълно съобразени със стандартите на ЕС, за мерките за борбата с корупцията, за осигуряване на ефективно сътрудничество в криминалната сфера с всички европейски страни, както и реализация на всички условия от споразумението за реадмисия на бежанци между Турция и ЕС.

Според работния план на Анкара за 7-те критерия за визовите облекчения, страната е готова да внесе изменения в закона за защита на личните данни, както и да подпише споразумение за сътрудничество с Европол. Изискването на Брюксел Турция да преразгледа закона си за борбата с тероризма обаче винаги остава препъни-камък в двустранните отношения.

Според експертите Турция може да изпълни това изискване, но при условие, че поправките няма да засегнат темата за борбата с терористични организации като ПКК и сирийския й клон заедно с Отредите за защита на народа, ДАЕШ и ФЕТО на Фетхуллах Гюлен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com