Примирие в Азовстал за евакуация на тежко ранените украински бойци

19862
Примирие в Азовстал за евакуация на тежко ранените украински бойци
Снимка: Getty Images

Руското министерство на отбраната съобщи, че е сключено примирие в стоманодобивния комбинат "Азовстал", последният бастион на украинската съпротива в град Мариупол, с цел евакуация на ранените украински бойци.

„В момента е в сила режим на мълчание (на оръжията) и е открит хуманитарен коридор, през който ранените украински войници се прехвърлят в лечебни заведения в Новоазовск” (на територията на т.нар. Донецка народна република, контролирана от руските и проруските сили), съобщава министерството.

Още в събота Киев оповести за "трудните преговори", които води с Русия за евакуацията на 38 тежко ранени украински войници. „Работим стъпка по стъпка“, каза тогава украинският вицепремиер Ирина Верещук в Telegram.

Същевременно тази сутрин в редица проруски новинарски агенции и канали в Telegram се появиха съобщения, които цитират командира на една от вътрешните войски на непризнатата ДНР Александър Ходаковски, че „първите десет военни с бели знамена“ са излезли от завода "Азовстал". Съветникът на кмета на Мариупол Петро Андрюшченко не потвърди тази информация. От своя страна Едуард Басурин, заместник-началник на отдела на народната милиция на ДНР, също не коментира появилата се информация за предали се украински военни от комбината. 

Интересното е, че още вчера, 15 май, от международната доброволческа разследваща общност InformNapalm разпространиха предупреждение, че Русия готви провокация в Мариупол. Разследващите се позовават на четири различни източника (включително руски военни, които имат финансов интерес и периодично предават вътрешна информация), че се готвят мащабни действия на Руската федерация около датите 16-17 май, при които по всяка вероятност ще бъдат използвани пленени по-рано украински военни и отвлечени от руснаците цивилни.

Не е ясен целият план на руското командване, пишат от InformNapalm, но част от ключовите данни, с които те разполагат, сочат, че руснаците ще доведат около 2000 пленници (вероятно и от задържаните мъже във филтрационните лагери), за да се създаде впечатление, че защитниците от "Азовстал" са се предали.

ВИДЕО как биват задържани украинци от окупираните територии във филтрационните лагери можете да видите ТУК. Както писахме, мъжете се разделят от семействата им, отнемат им се документите за самоличност и не им се позволява да напускат лагерите в село Безименне и в Новоазовск.  

Лекар от "Азовстал": Оперираме на живо, раните гният (СНИМКИ)

Военен лекар, помагащ на ранените бойци в завода "Азовстал" в Мариупол, разказа за тежката ситуация в лечебницата или онова, което е ос...

Според вътрешната информация има вероятност след това руските сили да използват химически вещества, с които да се опитат да принудят истинските бойци от "Азовстал" да излязат от завода. 

Пленниците могат също да бъдат използвани и като жив щит при руска щурмова операция, предупреждават още от организацията.

фейсбук

 

ВИЖТЕ ОЩЕ: Лицата от "Азовстал". Историите на защитниците на Мариупол

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Аварийно кацане на самолет в Родос

Измислени гласове и мъртви души за Путин: Примери да искаш (ВИДЕО и СНИМКИ)

Варшава: Замразените активи трябва да се използват за отбрана на Украйна

Шарл Мишел: Ако Европа иска мир, трябва да се готви за война

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.03 - Защо германската ракета Taurus е най-желаното от Киев оръжие?

Полша и Германия ще създадат танкова коалиция за Украйна

Зеленски: Жизненоважно е бързото решение на Конгреса на САЩ за помощта за Украйна

Взривове в Белгород, гори завод за ракетни двигатели (ВИДЕО)

Германия няма да признава Путин за президент на Русия, хутите го поздравиха

Проучване на New-Europe: Около половината от гласовете за Путин са фалшифицирани (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа