Русия и САЩ продължават преговорите за Украйна

13056
Русия и САЩ продължават преговорите за Украйна
Снимка: Twitter

Русия и САЩ не успяха да се разберат за Украйна по време на извънредната срещу между външните им министри в Париж. Все пак ръководителят на руската дипломация Сергей Лавров каза, че разговорите с Джон Кери са били "конструктивни" и ще продължат, предаде БГНЕС.

След 4-те часа преговори Сергей Лавров добави на пресконференция в резиденцията на руския посланик, че двете страни са представили своите планове за разрешаване на кризата, но не са се разбрали каква е причината за нея, предаде АФП. Той смята, че федерализацията на Украйна е ключ към намирането на решение.

Нито Русия, нито САЩ могат да налагат планове на Украйна, каза още Лавров. "Обсъдихме конституционната реформа, която подкрепяме заедно с американците. И която, както разбирам, украинските власти са поели задължението да осъществят. Убедени сме, че федерализацията е много важен компонент от тази реформа, най-важното е, че те ще осигури единството на Украйна с отчитането на интересите на всички региони в страната. За да функционира тази държава като единна трябва да се намерят компромиси, консенсус между всички региони", заяви Лавров.

Руският министър смята също, че всеки регион в Украйна трябва да може да избира своето ръководство. "Украинската държавност трябва да бъде заздравена. Не мисля, че това може да стане на стабилна основа, ако се отрича руският език като втория основен в Украйна", каза той.

На свой ред Джон Кери изтъкна пред чакащите го репортери, че е призовал Русия да изтегли своите войски от районите до границата с Украйна, а също, че преговорите за бъдещето на Украйна трябва да се водят в присъствието на лидерите й.

"Ние не приемаме подхода, при който законното правителство на Украйна да не е на масата (за преговори). Този принцип е ясен. Не може да се вземат решения за Украйна без Украйна", посочи държавният секретар. Той добави, че "всеки реален прогрес в Украйна трябва да включва изтеглянето на твърде голямата руска военна сила, която в момента се намира по границата с Украйна".

Джон Кери подчерта също, че двете страни имат различия по причините за кризата. По думите обаче двамата с Лавров са признали важността на дипломатическо решение в името на украинския народ. Държавният секретар потвърди, че преговорите с Лавров е продължат в скоро време.

Разговорите на Путин с Меркел били по-скъпи от златото

Разговорите на руския президент Владимир Путин с германския канцлер Ангела Меркел били по-скъпи от златото. Това заяви прессекретарят н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа