Ердоган каза какво заплашва реда в Европа

2367
Ердоган каза какво заплашва реда в Европа
Снимка: Getty Images

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази загриженост относно подкопаването на доверието в европейските ценности, особено в резултат на политиките по време на кризата в Газа. Ердоган подчерта неотложните проблеми с правата на човека и правосъдието по повод Деня на Европа. Думите му предаде Анадолската агенция. 

Кое подкопава реда в Европа? 

В реч по случай Деня на Европа на 9 май президентът Ердоган подчерта, че денят не само символизира началото на политическото и икономическо единство на Европа, но също така почита кулминацията на обширни колективни усилия за мир и стабилност в продължение на десетилетия, според изявление, публикувано от Турска дирекция по комуникациите.

„Въпреки това множество предизвикателства като войни, конфликти, терористични актове, незаконна миграция и изменение на климата, както в световен мащаб, така и в нашия непосредствен регион, заплашват реда на европейския континент", смята турският президент. 

Ксенофобията, ислямофобията и расизмът в Европа 

„Ескалиращата ислямофобия, ксенофобия и расизъм в целия континент са сред най-големите тревоги както за нашите граждани, живеещи в Европа, така и за имигрантите. Дискриминацията и престъпленията от омраза срещу европейската турска общност стават все по-често срещани“, каза турският президент. 

Ердоган подчерта, че политиката на някои европейски институции и държави по време на кризата в Газа, която доведе до смъртта на 35 000 палестинци, включително 15 000 деца, е подкопала доверието в европейските ценности.

„Тъй като кризите, конфликтите и войните, засягащи Европа и споделената ни география, остават неразрешени, поставянето под въпрос на тези ценности ще продължи да нараства“, добави той. ОЩЕ: Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Турция иска сближаване с Европа

В настоящия геополитически пейзаж той призова Европа да даде приоритет на приобщаващи, ориентирани към сътрудничество и справедливи политики в по-широкия европейски регион и средиземноморския басейн, подчертавайки тяхното значение за бъдещето на континента.

„В този критичен момент, когато инерцията на политиката на разширяване се увеличи, е крайно време нашата страна и ЕС да засилят сътрудничеството във всички области, включително преговорите за присъединяване, които формират основата на нашите отношения, и да ги заздравим на по-здрава основа", каза Ердоган. 

Президентът също предупреди ЕС, че Турция няма да се поколебае да използва стратегическата си мощ срещу политики на изключване, които засягат както Анкара, така и ЕС. ОЩЕ: Нейнски: Европа може да бъде смъртна, ако я погребем в мислите си

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Няколко хиляди парашутисти на НАТО с десант в Румъния (СНИМКА)

Заради високите цени: Държавните служители в Гърция излизат на протест

Русия може да е загубила и последния си носител на крилати ракети в Крим

Кой кого обиди: Испания отзовава посланика си в Аржентина

Великобритания дава ракети за ПВО и 1 млн. снаряда на Украйна

Лавров: Раиси беше надежден и истински приятел на Русия

Ватиканът въвежда по-строги правила кога явленията ще се признават за "чудеса"

Поразен Су-27 в руска авиобаза, обстрел по руски окупатори в Луганск (ВИДЕО)

Парадокс за руснаците при Харков: Какво ще жертват, за да пробият? Анализ на украински експерт (ВИДЕО)

Париж да разреши на Украйна да използва френските оръжия на руска територия, настояха френски депутати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа