Руската църква: "Свещена война" в Украйна, Русия е призвана да спаси света от "злото"

6136
Руската църква: "Свещена война" в Украйна, Русия е призвана да спаси света от "злото"
Снимка: принтскрийн/YouTube/russianchurch

По решение на Всемирния руски народен събор (ВРНС), обществена организация под егидата на Руската православна църква (РПЦ) и под председателството на патриарх Кирил, известен още с гражданското си име Гундяев, войната срещу Украйна бе наречена "свещена". Съборът излезе и със записано в документ становище, че "цялата територия на съвременна Украйна трябва задължително да влезе в зоната на изключителното влияние на Русия".

Споменатият събор обединява висшето църковно ръководство, чиновници, бизнесмени и културни дейци. В подзаглавието на приетия от форума документ се казва, че той е адресиран до органите на законодателната и на изпълнителната власт в Русия.

Русия - призвана да спаси света

В документа войната, която доскоро беше наричана единствено "специална военна операция", вече става "свещена". Нека да си припомним, че в началото на Втората световна война тъкмо песен със същото име - "Священная война" - се превърна в своеобразен химн за защитата на Съветския съюз от нападението на нацистка Германия. Текстът ѝ е написан от съветския поет и лауреат на Сталинска награда Василий И. Лебедев-Кумач.

Още: Нов етап: Руснаците стреляха за първи път по Харков с модифицирана авиобомба с голям разрушителен ефект (ВИДЕО)

Ако се върнем обаче към документа на ВРНС, там има и оригинално определение на Запада: "изпаднал в сатанизъм". В същото време Русия била призвана да спаси света от глобализма и да предотврати победата на Запада.

Въпросното писание се състои от осем точки, които засягат и миграцията, демографията, вътрешната и външната политика на Руската федерация. На самата война е посветен първият раздел. Нахлуването в Украйна там е наречено "нов етап от национално-освободителната война на руския народ срещу престъпния киевски режим и стоящия зад него колективен Запад, която се води в земите на югозападна Русия".

"Нека никой не ни плаши с руски национализъм. Руски национализъм не съществува в природата, това всеки го знае", коментира документа самият патриарх Кирил. Тази година президентът Владимир Путин не участва в конгреса на ВРНС, но на предишния събор през ноември миналата година се яви лично. Тогава Путин посвети речта си на окупацията на украинските региони, на т.нар. "руски свят" и на сблъсъка със Запада. Тази година президентът само приветства Кирил по повод на събора.

Още: Руската църква нарече войната срещу Украйна "свещена": Част от национално-освободителната война на руския народ 

На поход срещу "силите на злото"

Както коментира германският вестник "Франкфуртер Рундшау" (ФР), документът, приет от събора, е нова опора на аргументите в подкрепа на нахлуването в Украйна. Вестникът пише още, че Путинова Русия не се задоволява само с това, а води "духовна война" вече и в Африка. По-нататък в цитираната статия четем: "С ясни слова Кирил заема позиция по войната в Украйна и, макар че е духовник, не призовава за прекратяване на огъня и за мир. Но това не е нещо ново. Веднага след избухването на сраженията преди две години патриархът ясно даде да се разбере, че Украйна и Беларус били "руски земи". ФР припомня и написаното от "Нюзуик" - че Кирил е нарекъл хората, защитаващи Украйна, "сили на злото" и нееднократно е определял войната на Путин в Украйна като битка за бъдещето на християнството.

В цитирания документ Кирил и ВНРС също говорят за бъдещето на Украйна. Според тях в Украйна трябва веднъж завинаги да се изключи възможността да управлява "русофобски режим, политически режим, който се контролира от антируски център в чужбина".

Украинската православна църква (УПЦ) веднага реагира на документа. Макар че исторически тя е тясно свързана с Московската патриаршия, УПЦ се дистанцира и заяви, че не споделя идеологията на т.нар."руски свят". УПЦ смята още, че определението "свещена война" противоречи на принципите на християнския морал. По този повод ФР отбелязва, че християнският морал на Владимир Путин, който се самоопределя като вярващ, е доста спорен, а неговата армия е разрушила поне 500, ако не и доста повече религиозни сгради в Украйна.

Още: Ген. Сирски: Ако руснаците тръгнат пак към Харков, това ще е фатално за тях (ВИДЕО)

 

Източник: Дойче веле

Руска лятна офанзива 2024: Вариант Славянск - Краматорск

Сирски обяви официално колко украински военни са пленени при Авдеевка

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Колеж в Русия затвори, защото не иска да лъже за войната в Украйна

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.04 - Подготвя ли Киев атака по Кримския мост?

Огън и унищожение: Украйна се похвали с 2 успешни операции срещу Русия (ВИДЕО)

Стотици хиляди в Грузия пак излязоха срещу "руския закон" за чуждите агенти (ВИДЕО)

Г-7 се събира за стратегически разговори в Италия

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com