Юнкер: 3000 незаконни имигранти са върнати обратно в Турция, ЕС прие 79

1517
Юнкер: 3000 незаконни имигранти са върнати обратно в Турция, ЕС прие 79
Снимка: Getty Images/Guliver

От 4 април насам 3025 незаконни имигранти са били изпратени обратно в Турция, а 79 бежанци от Сирия са приети в ЕС. Това заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер пред Европейския парламент. Той говори по темата в рамките на дебат какво ЕС успя да постигне със споразумението с Турция за бежанците.

Между 3 и 6 млрд. евро печелят трафикантите на бежанци заради жестоката ситуация в Сирия и ужасяващия начин, по който хиляди хора губят живота си там, заяви Юнкер. Или приемаме, че трафикантите управляват бежанската криза, или че чрез споразумението с Турция тя се управлява правово, подчерта председателят на ЕК пред евродепутатите. Той не пропусна да изтъкне, че основният товар на кризата се поема от Гърция и Турция, но, по думите му, всички в ЕС трябва да са солидарни.

Юнкер: Турция не е готова за членство в ЕС

Председателят на Европейската комисия /ЕК/ Жан - Клод Юнкер вярва, че е възможно да се постигне споразумение с властите в Анкара за пре...

Юнкер подчерта изрично, че 6-те млрд. евро, които ще отидат в Турция съгласно споразумението се дават само и единственото за бежанците – за храна и за образование, за да имат бъдеще децата на бежанците. От тези средства 45 млн. евро отиват директно, за да могат деца на бежанци да ходят на училище, още 40 млн. евро отиват за хуманитарни програми за доставка на храна. Предстои обявяването на още проекти, каза Юнкер.

Няма да отрека, че между Турция и ЕС има различия в някои области, но различните ни гледни точки за фундаменталните човешки права и за свободата на пресата не променят сътрудничеството ни в помощ на бежанците, категоричен беше Юнкер. Сътрудничеството с Турция е най-доброто възможно решение за кризата с бежанците, добави той.

Юнкер беше категоричен и в друго – че всеки бежанец, който идва в ЕС по споразумението с Турция, трябва да остане в страната членка на ЕС, в която е разпределен съгласно условията на договорката. Това е единственият начин да има ред, смята той.

От своя страна, обръщайки се към евродепутатите. председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви: "Ние съзнаваме всички задачи и трудности за справяне с тази криза. От началото смятах, че е опасно да се вярва, че има идеално и 100% ефективно решение. Искам да кажа на всички търсещи политическия „свещен грал“ - Вие никога няма да го намерете".

"Удобни и лесни решения трудно се намират в политиката. А в този случай те са буквално невъзможни. Това, което имаме сега е трудоемко, многопластово усилие" - посочи Туск.

Югоизточна Турция: "Щастието трябва да се живее бавно"

Има едно непреодолимо и в същото време простичко усещане, когато човек потегли на изток от Истанбул. Усещането, че тук се случва живият...

Председателят на Европейския съвет, както и Юнкер, обърна внимание на някои притеснения, свързани със споразумението. "Решенията, които вкарваме в действие не са идеални и няма да прекратят нашата работа. Сделката с Турция не е перфектна и ние съзнаваме нейните рискове и слабости", каза той. По думите му Съветът е направил всичко възможно да осигури защита на човешкото достойнство, но тепърва трябва да се види как спогодбите с Турция ще бъдат имплементиани. 

Решенията, които вкарваме в действие не са идеални и няма да прекратят нашата работа. Сделката с Турция не е перфектна и ние съзнаваме нейните рискове и слабости. Ние направихме всичко във възможностите си да човешкото достойнствпо – как ще бъде имплементирани.

Без възстановяване на контрола върху европейската миграционна политика за нас ще е невъзможно да предотвратим политически катастрофи – колапса на Шенген, загубата на контрол върху външните граници, политически хаос и засилването на популизма и екстремизна, каза още Доналд Туск.

Той припомни призивите за стабилизиране на света около Европа, като каза: "Това твърде често звучеше като оправдание, за да не правим нищо тук в Европа". "Европа няма ключ да реши всички проблеми на света", каза още председателят на Европейския съвет.

"Трябва да си върнем чувството за отговорност към себе си преди да отиваме да оправяме света около нас", посочи Доналд Туск. По думите му не само че Европа не е решила кризите в Сирия и Украйна и хуманитаррните кризи в Африка, но са се появили и нови.

"Ловецът на бежанци" Петър Низамов е искал да обира мигранти

Петър Низамов-Перата е заплашвал с нож и пистолет задържаните от него мигранти, като е искал да ги обере. Той обаче не е намерил нищо ц...

"Ние трябва да помним, че Балканският път не е единствен и че други страни очакват нашето сътрудничество и солидарност, не само Гърция и България", заяви Доналд Туск.

Председателят на Европейската народна партия в ЕП Манфред Вебер поздрави Съвета за намиране на общо решение с Турция за справяне с Балканския маршрут.

"Колеги, отговорът беше намерен заедно с Турция. Ние трябва да се справим с тези проблеми заедно", каза Вебер, коментирайки, че 3000 души вече са върнати в Турция. "Ние въвеждаме ред в процеса", каза още той.

"Европа трябва да има сигурно граници, но не може да бъде крепост. Съгласни сме, че трябва да има законни начин за влизане в Европа", заяви евродепутатът, който също така подчерта, че Европа държи на демократичните права и свободата на словото. Коментарът беше свързан с редицата случаи на обвинение журналисти в Турция, които критикуват президента на страната Реджеп Ердоган.

Джани Питела, председател на Групата на социалистите и демократите в ЕП, се позова на думите на Туск и каза, че това не е перфектно споразумение. Той коментира, че "Турция се е свила навътре към себе си", потъпкани са свободата на словото и правата на малцинствата. Питела каза, че ЕС трябва стриктно да наблюдава спазването на човешките права и хуманитарното право в Турция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа