Великобритания въвежда визи за европейски граждани от 2021г.

14225
Великобритания въвежда визи за европейски граждани от 2021г.
Снимка: iStock

Край на свободното придвижване на европейски граждани към Великобритания. Страната въвежда визи от януари 2021г.

Почти 4 месеца след Brexit долната камара на британския парламент одобри нова визова точкова система от догодина, която ще важи за гражданите на страните-членки на ЕС, както и за  тези от Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. "За" проектозакона гласуваха 351 депутати, 252 бяха "против".

За да получат трудова виза, желаещите ще трябва да имат предложение от работодател със заплащане минимум 25 600 лири на година, да владеят добре английски език и да се трудят в райони или сектори с недостиг на кадри.

Обсъждането на законопроекта премина при разгорещени спорове, тъй като ще засегне сектори, които традиционно разчитат на източноевропейци за тежка и по-нископлатена работа - медицински сестри, работещи в старчески домове и ферми, сред които и много българи, пише 24 часа.

Великобритания с първи Brexit бюджет

Британският министър на финансите Риши Сунак представя днес новия бюджет на правителството в условията на излизането на страната от Евр...

Опозицията призова правителството да преосмисли системата, преди да я въведе окончателно, тъй като епидемията от коронавирус е показала колко са необходими и по-малко платените работници в здравеопазването и социалните грижи.

Не може в четвъртък вечер да излизате и да им ръкопляскате, че се борят с епидемията, и в понеделник да им казвате, че не са добре дошли в тази страна, каза Ник Томас-Симъндс, депутат от Лейбъристката партия. Той нарече голямо лицемерие случващото се спрямо 180 000 европейци, които работят в здравеопазването на Англия и Уелс.

В същото време вътрешният министър Прити Пател нарече системата "удачна" и обясни, че тя щяла да помогне на Великобритания да овладее икономическите последици от пандемията от коронавирус.

Британската икономика е силно зависима от чуждестранна работна ръка, сезонните работници са най-вече от Източна Европа. Мигрантите от страните в региона работят предимно в здравния сектор, селското стопанство и в строителния бранш.

В момента страната изпитва остър недостиг на желаещи да обработват посевите и да прибират реколтата. Правителството стартира и кампания, в която призовава британците да излязат на полето и да нахранят нацията.

Какво променя Brexit и какво не - митове и реалност

По време на преходния период до края на годината Обединеното кралство ще продължи да се подчинява на правилата на ЕС и да плаща вноскат...

"Нахранете нацията": Няма кой да прибере реколтата във Великобритания

Поради тази причина и принц Чарлз призова англичаните да се включат в правителствената инициатива за създаване на “сухопътна армия” за събиране на реколтата по примера на британските жени по времето на Втората световна война.

В специално обръщение от градината си той заяви, че последните месеци са показали, че храната е ценна и не може да се приеме за даденост.

Заради епидемията повечето от българите и румънците, които са 90% от трудещите се в английски ферми, отказаха да пътуват това лято до Великобритания. В момента се търсят около 70 000 сезонни работници.

След призив към останалите без работа англичани да излязат на полето около 30 000 заявиха интерес, но по-малко от двеста го направиха. Стотици се оплакаха от твърде тромавата система за кандидатстване, изискваща да изпращат няколко видеоклипа с отговори на въпроси защо са мотивирани да го направят. Освен това предлаганата работа била твърде далеч от техните домове, което означавало да живеят на каравани и да плащат за тях, както правят чуждите работници

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа