Виктор Орбан: Сърбия е портата към Балканите

3337
Виктор Орбан: Сърбия е портата към Балканите
Снимка: Getty Images/Guliver

Премиерът на Унгария Виктор Орбан заяви, че границите на Европейския съюз (ЕС) трябва да бъдат в по-южната част на континента и че гражданите на Сърбия отдавна трябваше да могат да пътуват в Унгария и Европа без паспорти.

"Всички знаем много добре, че Сърбия е портата на Балканите и ключова страна за сигурността на Европа. Освен това знаем, че Сърбия от години е готова да се присъедини към ЕС", подчерта той.

Бабиш и Орбан критикуват плана на ЕС за зелена енергия

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш и унгарския му колега Виктор Орбан, който е на посещение в Прага, по време на общата пресконференция ра...

Изказването бе направено по време на церемонията в Хоргош, с която заедно с президента на Сърбия Александър Вучич отбелязаха началото на работата по реконструкцията и модернизацията на железопътната линия Суботица - Хоргош - Сегед.

В своето изказване Вучич заяви, че Сърбия и Унгария могат да направят много неща заедно, както вече са направили по отношение на доставките на газ, и че по-силна Сърбия означава по-силна Унгария и обратно.

Очаква се работата по линията Суботица - Сегед да приключи през ноември 2022 г., след което двете страни ще получат най-модерния железопътен участък. Железницата ще разполага със съвременни системи за безопасност и че ще може да се натоварва с 22,5 тона на база. Ще бъдат напълно реновирани и модернизирани сградите на гарите в Палич, Бачки Виногради и Хоргош, както и спирките Явно Складище и Хайдуково, освен това по трасето ще бъдат изградени 13 пътни прелеза и два подлеза.

„Предварителният проект беше финансиран от Европейския съюз в рамките на програмата IPA Унгария - Сърбия, а нашата страна отпусна 86,7 милиона евро чрез заем от OTП Банк и от бюджета“, каза Вучич.

Вучич с изненада за Путин - ще говори в Москва на руски

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че планира да говори в руската Дума и по телевизията на руски език по време на предстоящото...

Орбан обърна внимание, че двете страни се намират в необичайна ситуация. „Искаме да подновим 150-годишната железопътна линия, но всъщност полагаме основата. Това е символ на сътрудничеството и съвместния напредък на Унгария и Сърбия, унгарци и сърби, изграждащи ново общо бъдеще", каза премиерът.

Благодарение на реконструираната железопътна линия, гражданите и фирмите ще имат директен достъп до интермодалното пристанище Бая на Дунава и до пристанище Сегед на Тиса, както и до логистични центрове във Войводина и Белград. Железопътната линия Суботица-Хоргош на гара Суботица ще бъде свързана с високоскоростната железопътна линия Белград-Будапеща, което дава на потребителите достъп до югоизточната и северозападната част на Европа.

Източтик: РТС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребит с чук съюзник на Навални

Даваш си живота за Путин в Украйна, крадат ти дори тоалетната чиния (ВИДЕО)

Медведев: Имаме първото доказателство, че Запада взе решение да премахне Зеленски

Втори руски самолет с ракети е бил принуден да обърне след свалянето на Ту-22М3 (ВИДЕО)

Чувство на несигурност: Руснаците отмениха парада в Крим за 9 май

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

След поредната руска атака: Жертви в Днепропетровск, включително деца (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа