Русия се нахвърли върху Авдеевка, отправи куп заплахи към Запада (ВИДЕО)

15343
Русия се нахвърли върху Авдеевка, отправи куп заплахи към Запада (ВИДЕО)
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Само през последната седмица, във войната в Украйна руската армия е увеличила с 25% артилерийските обстрели през последната седмица – това заяви украинският вътрешен министър Игор Клименко.

На този фон, много рязко увеличение на интензивността на военните действия през изминалите 24 часа отчита украинският генщаб в сутрешната си сводка. За денонощието е имало цели 126 бойни сблъсъка по целия фронт, като двуцифрено число руски пехотни атаки е имало в Авдеевка, в направлението "Маринка" (Григоровка и Новомихайловка, югозападни предградия на град Донецк, Авдеевка е северозападно), Лиман (Луганска област) и Бахмут. Само при Авдеевка е имало 45 отбити руски пехотни атаки, като 29 от север – изглежда между коксохимичния завод и пясъчната кариета, тоест североизточната част (КАРТА). В направлението "Маринка" има 26 отбити руски пехотни атаки, към Лиман (линията Терно – Ямполовка – Торско, на 15-тина километра западно от Кремена) – 20 отбити руски пехотни атаки и Бахмут – 10 руски пехотни атаки, отново в Богдановка (5-6 километра северозападно от град), Ивановско (5-6 километра запад-югозапад от Бахмут) и Клещеевка (7 километра юг-югозапад от Бахмут).

Войната в Украйна: Развитие на военните действия по сектори

(КАРТА) Специално за Авдеевка, политическият анализатор на германския таблоид "Билд" Юлиян Рьопке е категоричен, че заплахата коксохимичния завод да бъде отрязан от самата Авдеевка и обграден от три страни е голяма, с което да бъде ударена сериозно и украинската логистика за града. Рьопке добавя, че руснаците вече минират участъци вътре в Авдеевка и украинците губят бронирана техника - даден е пример с видеокадри, за които Рьопке твърди, че са от Авдеевка и показват как украинската армия губи бронирана машина "Брадли":

В своя дневен обзор руският военен блогър и пропагандист Семьон Пегов твърди, че заради руското настъпление от североизток сега коксохимичния завод може да бъде атакуван от две посоки, в Степово обаче така и няма пробив (на километър-два западно от завода и на 3 северозападно от Авдеевка). Популярният руски военен телеграм канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, пише, че все още основните боеве в северната част на Авдеевка са южно от село Весело тоест няма голямо руско присъствие в самия град. Факт е, че вече има боеве в рамките на жилищни райони – и че поне засега преобладаващата информация е за мали щурмови руски групи, които опитват да се укрепват и да създадат условия за свои другари да настъпят, с което да постигнат числено превъзходство:

Особено внимание през вчерашния ден имаше относно статия на The New York Times, в която на база впечатления от кореспонденти на място буквално се казва, че защитниците на Авдеевка са като Майстор Тричко и се защитават срещу вълните на руските атаки с каквото имат. В материала изрично се казва, че западното оръжие, специално артилерийските снаряди, се пести – руското командване отдавна възприе тактика за атаки с малки щурмови групи, а е твърде скъпо снаряди да се хабят за 3-4 войници. Често обаче се използват танкове или БТР-и, специално "Брадли", за разчистване: Американски БТР-и "Брадли" смазват един от най-модерните руски танкове (ВИДЕО). Спасение са и FPV дроновете – те влизат в широка употреба: НАТО не си взема поука за ново ефективно оръжие в Украйна: Украински анализ. "Нямаме достатъчно хора и военна техника за офанзивни операции – затова браним и удържаме позициите, които вече сме заели", заключва 29-годишният украински лейтенант Олександър Ширшин.

ОЩЕ: В Авдеевка е критично: Двама известни украински журналисти коментират (ВИДЕО)

На целия този фон обаче има пресни геолокализирани видеокадри – как руски дронове обстрелват украински позиции, които показват украински напредък при Невелско, на южния фланг на Авдеевка.

В един глас Пегов и "Рибар" твърдят, че руснаците нямат напредък при Григоровка – според "Рибар", защото източно от селото трябва да се превземат позиции на висок терен, а засега това не е постигнато от руснаците.

Що се отнася до направлението към Лиман, "Рибар" отчита, че при Терно руснаците не могат да настъпят ефективно, защото украинските дронове ефективно ги спират.

(КАРТА) При Бахмут "Рибар" говори как руснаците поели повече контрол над висок терен при Богдановка, което е в рязък контраст на скорошния тон как Богдановка пада. Всъщност, украинците твърдят, че при Клещеевка имат успехи и че са си върнали контрола на път, влизащ от север в селото – данните за украински тактически успехи почнаха да идват от 2-3 дни насам.

На източния бряг на Днепър, при село Кринки (30 километра североизточно от Херсон и 2 километра източно от река Днепър), няма промени в ситуацията – Пегов изрично подчертава, че не са верни руски твърдения, че украинските морски пехотинци в района вече само мислят как да се изтеглят на западния бряг на Днепър. "Рибар" обръща внимание към Приютно, в източната част на Запорожка област, на границата с Донецка област (направлението Велика Новоселка - Бердянск) – и признава, че заради многото полета с мини в района "използването на бронетанкови групи е затруднено и води до загуби на техника. Затова всички опити за настъпление се извършват от пехотни групи с подкрепата на артилерия и дронове. В момента руските части се придържат към дерето Куцай и езерата северно от селището".

Партизански операции срещу Русия

Грузинската ДАНС обяви, че е задържала минибус, пълен с 14 килограма експлозиви – общо 6 пакета, информира украинският сайт "Цензор.нет", с главен редактор Юри Бутусов. Версията на грузинските служби е, че взривът, маскиран като батерии за електромобили, е бил подготвен за операция във Воронеж, Русия. Грузинската ДАНС казва, че минибусът се е движел по маршрут от Одеса до Воронеж, но е стигнал до Одеса "през Румъния, България и Турция". За организатор на операцията е сочен кандидатът за депутат от Одеска област през 2020 година Андрий Шарашидзе – той е кандидат на партията на Зеленски "Слуга на народа". Замесени били 7 грузинци, 3 украинци и 2 арменци: Грузинските спецслужби са задържали пратка с експлозиви от Украйна за Русия. Грузинската изпълнителна власт нееднократно показа позиции, близки до тези на Кремъл, за разлика от грузинския президент Саломе Зурабишвили: Провал: Управляващите в Грузия не събраха гласове за импийчмънт на президента

Същевременно, ФСБ съобщи, че заловило трима руски граждани, планирали да взривят колата на високопоставен чиновник в Крим. Полуостровът е незаконно окупиран от Русия от 2014 година.

Русия: Страната на ограниченията и заплахите

Бившият руски президент и премиер Дмитрий Медведев, сега зам.-председател на Съвета за сигурност на Руската федерация, обяви и то нарочно в англоезичната платформа Twitter, че имало намерение да се строи жп линия от Испания до Лвов, което значело, че Запада вече се готви Лвов да става столица на Украйна тоест че Русия ще победи във войната и Украйна ще бъде разделена на няколко части. А зам.-ръководителят на Росгвардия в Донецка област и ръководител на ДНР милициите "Восток" Александър Ходаковски заяви, че примирие няма да доведе до траен мир – само категорична победа на бойното поле ще го стори. И двете изказвания присъстват в дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната).

На този фон, главният редактор на RT Маргарита Симонян, която е една от най-отвратителните руски пропагандистки, заключи, че Русия била единствената страна в историята на САЩ, която можела да я унищожи за час. "Е, може би не за час", добави тя, докато обясняваше как Съединените щати никога нямало да се примирят с това:

Друго руско пропагандно оръжие – Дмитрий Кисельов, обяви, че Русия лесно можела да атакува военното летище в Жешов, защото е база за доставка на оръжие за Украйна. Първо обаче ще предупредим, защото има червени линии, добави Кисельов, докато разсъждава как е свален Ил-76 в Белгородска област (с помощта на американска установка Patriot, според руската версия, а Русия още не допуска международно разследване на случая: Русия: Установен е типът ракета, свалил Ил-76 (ВИДЕО)

Междувременно, изпълнителният директор на Руския национален център за подпомагане на деца и Лигата за безопасен интернет Екатерина Мизулина обяви, че от 1 март Русия ще почне да блокира VPN услугите. Тя призна, че няма да е възможно да се блокира VPN изцяло, но поне безплатните приложения ще бъдат спрени. Само преди седмица ЕС наложи санкции на Мизулина – защото работи против свободата на изразяване и против правото на свободно мнение. Санкциите включват замразяване на имущество, забрана за пътуване на територията на ЕС. Мизулина им отговори, като каза: "Служа на Русия".

При цялата тази руска заплашителна реторика и действия, The New York Times публикува и материал, че Германия трябва да реформира армията си и да е готова да реагира бързо, ако Владимир Путин победи в Украйна и не спре – думи на германския военен министър Борис Писториус. Проблемът е, че дълги години Германия залагаше на икономиката като основа за отношенията с Русия и Китай и този подход все още не е оставен в миналото, има надежди миналото да се върне – социалдемократите на канцлера Олаф Шолц са пример за това.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна ожесточава наказанията за избягване на военна служба: Приет е нов закон

Арестуваха трима мъже по подозрения в подготовка на терористична атака в Манчестър

Руски военнопрестъпник от Буча отново е лице на парад за Деня на победата (ВИДЕО)

Русия е намерила още един начин сама да си пречи в Украйна: По река Днепър

Полицията в Холандия използва булдозер срещу пропалестински протест (ВИДЕО)

Путин: Няма да позволим никой да ни заплашва (ВИДЕА)

Словакия иска да създаде платформа за мирни преговори с Путин

Запада отзовава дипломатите си от Русия: Какво предстои

Задържаният американски войник в Русия е бил примамен от приятелката си да отиде там (СНИМКИ+ВИДЕА)

Риск за пациентите: Недостигът на лекарства в Англия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа