Как "Вагнер" може да атакува Полша? САЩ казаха какво ще стане, ако наемниците опитат

21713
Как "Вагнер" може да атакува Полша? САЩ казаха какво ще стане, ако наемниците опитат
Снимка: Getty Images

Трябва да е ясно - атака от страна на ЧВК Вагнер ще бъде разглеждана като атака, организирана от руското правителство. Това заяви посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд в отговор на конкретен въпрос доколко САЩ се тревожат, че наемниците на руския олигарх Евгений Пригожин близо до полско-беларуската граница.

Въпросът стана актуален след спекулации, включително от страна на Олексий Арестович, бивш съветник на политическия кабинет на украинския президент Володимир Зеленски, че сега статутът на "Вагнер" е на "ничия армия" и при евентуална атака от страна на наемниците НАТО може да се чуди кого да държи отговорен.

"Видяхме злонамерените действия на "Вагнер" в Африка. Така че със сигурност се тревожим, че тази група, по заповед на руското правителство – тъй като те не работят независимо от руското правителство – е заплаха за всички нас", поясни Грийнфилд, като цялата ѝ пресконференция, на която беше засегнат и този въпрос, е качена на официалния сайт на ООН.

Съгласно член 5 от договора на НАТО, ако някоя от държавите-членки бъде нападната, това се счита за нападение срещу целия алианс. В отговор на това всички членове на НАТО са длъжни да ѝ се притекат на помощ, включително с военна сила.

ОЩЕ: Лукашенко отрече, че бойци на Вагнер са разположени край полската граница

Каква е заплахата от ЧВК Вагнер за Полша?

Всеобщи са оценките, че няколко хиляди от наемниците на Пригожин вече са в Беларус - украинското разузнаване говори за около 5000 души. Сателитни снимки показаха множество превозни средства в лагера на "Вагнер" в Осиповичи, но много малко от тях може да се причислят към определението "тежка военна техника", като не са забелязани бронирани машини на пехотата или танкове: Стотици военни превозни средства се появиха в беларуския лагер на "Вагнер" (СНИМКИ)

Вече има нови сателитни снимки кои военни складове до Осиповичи ползват наемниците на Пригожин:

Досега заявените от Александър Лукашенко намерения за "Вагнер" са те да тренират беларуската армия, която е наборна и дори наемниците на Пригожин в бъдеще да се превърнат в професионална армия за Беларус.

Същевременно, експерти изразяват загриженост, че макар "Вагнер" да нямат техниката и числеността да извършат успешна мащабна атака срещу страна-член на НАТО, наемниците на Пригожин могат да изпълнят успешно диверсионни операции в Полша.

ОЩЕ: Хитрият план на Путин: "Вагнер" да отрежат през Полша пътя на западното оръжие за Украйна

Пред "Евронюз" експерт каза, че "Вагнер" може да организира нападение, за да откъсне балтийските държави от НАТО, въпреки че изрази съмнение дали ще бъде предприета такава "самоубийствена" стъпка, пише БГНЕС.

Д-р Стивън Хол, преподавател по руска политика в университета в Бат, предположи, че нападението може да включва малка като мащаб операция с нахлуване, подобно на провокативна операция под фалшив флаг, за да се прикрие прякото руско участие. Той обаче е скептичен, че това е възможно поради огромните геополитически рискове и моментната военна сила на "Вагнер".

"Основната цел на Русия винаги е била да покаже, че НАТО е само хартиен тигър. Чрез отрязването на Прибалтика те биха могли да подчертаят, че Алиансът няма да се притече на помощ на своите членове", казва Хол. "Това би било голям катаклизъм за НАТО", продължава той и добавя, че ако ръководеният от САЩ военен съюз не се притече на помощ на Прибалтика в случай на нападение - както е длъжен да направи - НАТО ще бъде "напълно унищожена".

В събота, 29 юли, министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки заяви, че наемници на "Вагнер" са започнали да се придвижват към Сувалския пролом - слабо населен сухопътен коридор, разположен между Литва и Полша на север и юг и Беларус и руския анклав Калининград на изток и запад. Той нарече този ход "несъмнено стъпка в посока на по-нататъшна хибридна атака на полска територия" и заяви, че наемниците "вероятно ще се преоблекат като беларуски граничари и ще помогнат на нелегалните мигранти да влязат на полска територия" и да дестабилизират ситуацията.

Проходът Сувалки има изключително стратегическо значение, тъй като ако Русия и Беларус успеят да превземат 65-километровия участък, Прибалтика, включваща Литва, Латвия и Естония, ще бъде изолирана, което ще застраши способността на НАТО да защитава района.

ОЩЕ: Минск отрича, че беларуски хеликоптери са пресекли границата с Полша (ВИДЕО)

Хол посочи, че тази пресечна точка е особено уязвима за потенциална атака, въпреки че подобен ход вероятно не е осъществим.

"Вагнер" са сравнително добре оборудвани, обучени са и имат капацитета не само от гледна точка на оръжията, но и на пропагандата. Според мен обаче, те нямат достатъчно войници да задържат Сувалки. Дори ако "Вагнер" успее да осъществи пробив и да завземе Сувалския проход, то това е обявяване на война", каза Хол пред Евронюз.

За Хол такава военна реалност означава, че "Вагнер" вероятно ще се придържа към хибридни тактики, за да "се опита да всее раздор и да отслаби врага", като информационна война, кибератаки и опити за дестабилизация. Експертът постави под въпрос дали "Вагнер" ще помогне на нелегални мигранти да преминават в Полша като форма на хибридна война, поради засилената охрана на границата от страна на Варшава.

Едно от нещата, които променят стратегическия състав на района, е влизането на Финландия в НАТО, а Швеция ще се присъедини в близко бъдеще. Това означава, че Прибалтика вече разполага с отбранителен вал на североизток и не е толкова лесно да бъде "отрязана", както преди, обясни Хол. Друг фактор е, че поради войната в Украйна НАТО няма да позволи Прибалтика да бъде "оставена на сухо" и САЩ биха могли да изпратят въоръжените си сили в тяхна помощ.

Поради факта, че "войната на Русия в Украйна не върви добре", Хол се съмнява дали президентът на Беларус Александър Лукашенко "изведнъж ще реши да позволи на "Вагнер" да нападне Полша". Хол смята, че Полша и близките съюзнически държави преувеличават заплахата, която представлява "Вагнер", за да получат допълнителна подкрепа от ЕС и НАТО, но не изключи опити за дестабилизация от страна на Русия и Беларус, тъй като двете държави са доказали отдавна, че това е тяхна политика.

ОЩЕ: Ядрено оръжие при "Вагнер" в Беларус. Картината на фронта в Украйна (ВИДЕО и СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

По случай Деня на труда: Шолц обеща да не вдига пенсионната възраст

Въпреки руската офанзива: Украйна си върна позиции. Руснаците затягат примката около Часов Яр (ВИДЕО)

Руската заплаха за Харков: Новини. Русия мести военни самолети заради оръжието от САЩ

Украинска атака с дронове: Пламна рафинерия на "Роснефт" в Рязан (ВИДЕО)

Транспортна стачка парализира Гърция за 1 май

Учени: Не давайте смартфон на децата си преди 13-годишна възраст

Зеленски: Членството на Украйна в ЕС е мечта, която скоро ще стане реалност

Великобритания започва проверки на храните от Евросъюза

Заради закона за чуждестранните агенти: Тежки сблъсъци между протестиращи и полиция в Тбилиси (ВИДЕО)

AstraZeneca признала, че ваксината ѝ срещу COVID може да предизвика тромбоза?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа