Въпреки пречките: ЕС одобри 1 млрд. евро за боеприпаси за Украйна

2226
Въпреки пречките: ЕС одобри 1 млрд. евро за боеприпаси за Украйна
Снимка: Getty Image

Европейският съвет прие в четвъртък мярка на стойност 1 милиард евро по линия на Европейския механизъм за мир в подкрепа на украинските въоръжени сили. Тя ще позволи на ЕС да възстанови на държавите членки разходите за боеприпаси, дарени на Украйна от наличните запаси или от промяна в съществуващи поръчки през периода от 9 февруари до 31 май 2023 г.

Възстановяване на разходи ще има при доставки на боеприпаси от собствени резерви на участниците или при насочване на продукцията от поръчка към друга страна, която впоследствие ще бъде също изпълнена.

"Кой ще получи парите?": Проблем пред плана на ЕС да закупи снаряди за Украйна

Подробности относно плана за доставяне на боеприпаси в Украйна предизвикаха полемика сред членовете на ЕС, пише американското издание P...

днешното решение въвеждаме в действие първата част от историческото споразумение, постигнато от лидерите на ЕС, за подкрепа на незабавната доставка на артилерийски боеприпаси на стойност 1 милиард евро за украинските въоръжени сили. Няма по-добра демонстрация на единната решимост и решимост на ЕС да продължи да подкрепя законното право на самозащита на Украйна срещу бруталния руски агресор", заяви ръководителят на външната политика на блока Жозеп Борел.

С днешното решение се изпълнява първата част от споразумението на Европейския съвет от 20 март 2023 г. относно тристепенния подход, предназначен да ускори доставката и съвместното закупуване на артилерийски боеприпаси. Заедно с предишните седем транша подкрепа, приетата сега мярка за помощ увеличава общия принос на ЕС за Украйна по линия на Европейския механизъм за мир на 4,6 млрд. евро.

Фондът е създаден през 2021 г., за да подкрепя партньорите на ЕС по света в областта на военното дело и отбраната, като крайната му цел е да предотвратява конфликти, да запазва мира и да укрепва международната сигурност и стабилност.

ОЩЕ: Дори Унгария е сред 23-те държави, обещали боеприпаси на Украйна - не и България

Снаряди с обеднен уран за Украйна - митове и факти

В Обединеното кралство, както и в САЩ, има уранови отпадъци от атомни електроцентрали, които ще трябва да бъдат унищожени, но с направа...

Пред лицето на агресивната война на Русия Европейският съюз непоколебимо подкрепя независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на международно признатите ѝ граници и присъщото ѝ право на самозащита срещу руската агресия, гласи изявлението на Европейския съвет.

Припомняме, че през март на най-високо ниво в ЕС решиха да предоставят на Украйна 1 млн. снаряда за 2 млрд. евро, както и ракети "земя-земя", ако бъдат поискани. Става въпрос за доставки в рамките на 12 месеца.

По-рано този месец планът на блока попадна в застой заради разногласия относно това кои компании ще получат договори за доставка на оръжие. Основното несъгласие бе свързано с това дали договорите трябва да останат на 100% в ЕС, или да бъдат възлагани и на външни производители.

Полското издание PAP пък писа, че Франция е блокирала споразумението и има невъзможни за другите страни искания - четете подробности тук.

ОЩЕ: WP: Заради липса на боеприпаси Украйна използва 3D принтери за възстановяване на неексплодиралите снаряди

Защо САЩ още не са ползвали опцията за по-лесно предаване на оръжия за Украйна?

Администрацията на американския президент Джо Байдън все още не се е възползвала от правомощията си по програмата Lend-Lease ("Лен...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Германски депутати поискаха НАТО да сваля дронове над Украйна

Отново: Язовирна стена се скъса в Омска област (СНИМКИ)

Грузия отново излезе на улицата против закона за чуждите агенти (ВИДЕО)

Нов свален Су-25 в Украйна: Явно украинците имат ново американско оръжие

Украинските мъже в Германия са поне 200 000 и подлежат на мобилизация от Зеленски: Какво ще се случи с тях?

Основното предназначение на мъжете е да умрат за Родината си: Руски политик (ВИДЕО)

Богатата съседка: по кои показатели Швейцария изпреварва Германия

Защо и Лукашенко реши да "проверява" ядреното си оръжие?

Великобритания ще предостави на Украйна военна помощ от 500 милиона паунда, над 1600 ракети и 400 превозни средства

Eксперт: Западът е в глуха отбрана, но украинците ще успеят да спрат руснаците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа