WP: Заради липса на боеприпаси Украйна използва 3D принтери за възстановяване на неексплодиралите снаряди

8579
WP: Заради липса на боеприпаси Украйна използва 3D принтери за възстановяване на неексплодиралите снаряди
Снимка: Getty Images

Боеприпасите, които се използват ежедневно в големи количества вече над година на бойното поле в Украйна, се превърнаха в изключително ценен ресурс. Критичният недостиг на муниции принуждава украинската армия да търси начини за пестене на запасите докато западните съюзници успеят да произведат или закупят нови.

Това пише в материал на Washington Post като се дава за пример конкретно артилерийският взвод на 59-та моторизирана бригада в Източна Украйна, която преди е изстрелвала по повече от 20-30 снаряда на ден от своята гаубица от съветската епоха, а в момента се ограничава до 1-2 изстрела дневно или изобщо не стреля. От това коя от двете страни във войната ще спести снаряди и ще се превъоръжи по-бързо, може да зависи развитието на събитията на бойното поле, пише изданието.

"Кой ще получи парите?": Проблем пред плана на ЕС да закупи снаряди за Украйна

Подробности относно плана за доставяне на боеприпаси в Украйна предизвикаха полемика сред членовете на ЕС, пише американското издание P...

Дори при съществуващия недостиг, Украйна изстрелва по около 7700 снаряда дневно, или приблизително един снаряд на всеки шест секунди. Русия изстрелва още повече - според някои оценки три пъти повече. Украинските военни сега избират много по-внимателно целите си, защото точността е ключов фактор - всеки пропуск означава пропилени муниции.

ОЩЕ: Спешно трябват повече боеприпаси: Еврокомисар идва в Сопот

Изданието пише, че украинците подхождат творчески към недостига. В тайни работилници в Източна Украйна войници и доброволци използват 3D принтери и рециклират невзривените боеприпаси, за да попълнят запасите си. В тези лаборатории елементите на снарядите се отстраняват внимателно, за да се създадат нови, сравнително евтини боеприпаси, които могат да бъдат пускани от дронове. Мунициите се разбиват на части. Например, зарядите от мината "Клеймор" се отстраняват и след това се използват в друга противопехотна или противотанкова мина. В една от тези работилници обаче могат да се видят дупки от шрапнели в тавана, пише американското издание. Това е резултат от експлозия, случила се по време на един такъв процес, при която са загинали двама души.

Импровизираните боеприпаси могат да заменят артилерията, за да взривят неподвижен танк, например. Но те не са подходящи за задържане на вражеските сили по време на нападение.

Артилерийските снаряди за украинските оръдия от съветско време, които съставляват по-голямата част от военния им арсенал, отдавна са дефицитни. Страните, които все още имат на склад съветски боеприпаси от 152 мм и 122 мм, са предимно бивши съветски републики, много от които не желаят да ги продават на Украйна заради връзките си с Русия. Няколко страни от бившия Варшавски договор могат да произвеждат такива снаряди, но не в мащаба и скоростта, от които Украйна се нуждае.

Петро Порошенко благодари на България: Сега вие сте един от основните доставчици на снаряди

Искам да благодаря на България, защото сега вие сте един от основните доставчици на снаряди за съветския модел оръдия. А основната част...

ОЩЕ: Радев не дава снаряди - суверенитет е. Митрофанова харесва такъв суверенитет

„Понякога трета страна, приятелски настроена към Украйна, купува боеприпаси чрез брокер и тайно ги доставя на Киев, за да избегне всякакви политически последствия за продавача. Това често води до това, че едно оръжие на бойното поле получава снаряди, направени в много държави и това не се отразява добре на точността.

Междувременно търсенето на снаряди понякога е много опасно. В райони, откъдето руските войски са се оттеглили, украинските бойци си проправят път през минирани полета и гори в търсене на изоставени боеприпаси. Една такава група, която превозва снаряди до 59-та бригада, наскоро се е натъкнала на 14 невзривени снаряда, идващи от руски складове, заловени при Херсон през ноември. Командирът на украинския отряд казва, че не знае кога ще може да получи повече.

Американски служители твърдят, че Китай обмисля възможността да достави на Русия 122-милиметрови и 152-милиметрови снаряди. Ако това се случи, това може значително да промени хода на войната, се отбелязва в статията.

ОЩЕ: Зверски глад за боеприпаси в Украйна, за месец Русия добави 0,04% към превзетото (ВИДЕО)

Снаряди с обеднен уран за Украйна - митове и факти

В Обединеното кралство, както и в САЩ, има уранови отпадъци от атомни електроцентрали, които ще трябва да бъдат унищожени, но с направа...

„В крайна сметка това е артилерийска война, така че страната, която има повече артилерийски боеприпаси или може да произвежда такива по-дълго и в по-големи количества, ще има значително предимство. Наличието на артилерийски боеприпаси се превърна в един от най-важните фактори в тази война“, казва Роб Лий, военен анализатор в Института за външнополитически изследвания. 

Изданието допуска, че вероятно Украйна пести боеприпасите си за предстоящата контраофанзива, тъй като военни на предната линия признават, че това, с което разполагат в момента, е достатъчно за отразяване на ежедневни атаки, но не и за контраатака.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Губернатор на Харковска област: Водят се сражения за всяка къща близо до руската граница

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 21.05 - Какви са плановете на Русия за Харков?

Заради загубите: Москва нареди на "Газпром" да не плаща дивиденти

2 години откакто получихме заповед да предадем "Азовстал": Ексклузивни СНИМКИ от преговорите с руснаците

Заради Раиси: Папа Франциск изрази съболезнования на върховния аятолах

Руснак си боядиса косата в жълто и синьо, отнесе глоба от съда в Москва (СНИМКА)

Легитимен президент ли е все още Зеленски?

Арест за капитана на кораба, блъснал моторна лодка в Дунав

Руски ракетоносец е под водата след удар с ракети ATACMS: Втори източник го твърди

Само 10% от руската групировка при Харков е влязла в действие: Какво предстои

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа