Западни медии упорстват: ФСБ и бивши генерали подготвят преврат срещу Путин

32161
Западни медии упорстват: ФСБ и бивши генерали подготвят преврат срещу Путин
Снимка: Getty Images

В Москва набират сила слухове, че редица бивши генерали и служители на КГБ се готвят да изключат президента на Русия Владимир Путин и планират да прекратят войната в Украйна, която все повече се разглежда в цяла Русия като стратегическа грешка и най-вече икономическо бедствие. Това твърди в свой обширен материал английското бизнес издание "City A.M.", позовавайки се на свои източници.

Интересното е, че подобен материал изобщо не е първи - такава статия се появи и в британското издание Express, при това тя не е първа - има още една и на 1 май, с акцент как Путин се тревожи за възможен преврат заради "мистериозни смъртни случаи" във вътрешния кръг на Кремъл.

Какво ще стане, ако Путин официално обяви война на Украйна?

На 3 май CNN, позовавайки се на източници, съобщи, че руският президент Владимир Путин може официално да обяви война на Украйна на 9 ма...

За бившия работодател на Путин – руската служба за сигурност ФСБ – се твърди, че е толкова разочарована от липсата на военен напредък в Украйна, че се е свързала с редица генерали и бивши служители на армията, според различни анализатори и местни медийни доклади.

По неофициална информация е сформирана група, наречена "Силоваци" - тя включва бивши офицери от ФСБ, които са активни в руската политика. Тази група ще работи усилено да замени Путин, заедно с бивши офицери от ГРУ, КГБ и ФСО, други руски разузнавателни единици.

Идеята вече обикаля редица социални медии в цялата страна, като мисълта за преврат става все по-разпространена и сред анализатори в Източна Европа.

Не са случайни и информациите, че руският президент е "много притеснен" и именно затова е затегнал сигурността във и около Кремъл.

Кремъл: Няма да обявяваме мобилизация на 9 май

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли спекулациите, че руският президент Владимир Путин планира пълна национална мобилизация на...

"Има ли значение? Има голямо значение", каза руският експерт по сигурността и собственик на разследващия сайт Agentura Андрей Солдатов пред Центъра за анализ на европейската политика. Той допълни, че Путин се готви за преврат от няколко седмици, тъй като е изправен пред ожесточени критики по отношение на инвазията му в Украйна. Освен това съществуват данни, че е очистил около 150 от шпионите си заради постоянните провали, обясни още Солдатов.

В добавка към тази ситуация са и обоснованите опасения относно здравословното състояние на Владимир Путин – на редица кадри се вижда как той изглежда уморен и раздразнен.

Нарастващо напрежение между ФСБ и Кремъл

За всички анализатори вече е очевидно, че отношенията между ФСБ и Путин се влошиха от началото на войната.

Андрей Солдатов разказва още, че Сергей Беседа - ръководителят на Петата служба, което е външноразузнавателният клон на ФСБ, както и заместникът му са били задържани и поставени под домашен арест. Това действие бе разгледано като ясен знак, че Путин е дълбоко загрижен за ролята на ФСБ в офанзивата срещу Украйна и той се опасява, че силите в рамките на разузнавателния апарат може да работят срещу него, съобщиха западните служители на платформата Agentura.

Руският анализатор Алексей Муравиев също е убеден, че Путин е изправен пред преврат от най-добрите си военни и разузнавателни лидери.

Напук на руските очаквания: Войната създава по-силна Украйна и съживява Запада

Войната на руския президент Владимир Путин създава точно обратното на това, което той планираше: по-слаба Русия, по-силна Украйна и съж...

Муравиев разказа още пред Sky News Australia, че опитът за отстраняване на Путин може да е изключително вероятен, тъй като очевидно е имало грешка в преценката, която е направена по отношение на войната и вероятно е била водена от самия Путин за ситуацията в Украйна:

"Този вид лъжлив разказ беше представен от Върховния главнокомандващ и когато руснаците започнаха да дават тежки жертви, Путин започна тихо да обвинява службите за сигурност", продължи той и допълни, че проблемът е бил изначален:

"За началната фаза на инвазията руските военни естествено предполагаха, че отиват там като освободители, а не като нашественици", обясни той.

Следете НА ЖИВО: Войната в Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа