Зверства: Руски войници минират пианото на 10-годишно дете (СНИМКИ)

12286
Зверства: Руски войници минират пианото на 10-годишно дете (СНИМКИ)
Снимка: Pixabay

Изминаха близо шест седмици, откакто руските войски напуснаха района на Киев. Те оставиха след себе си не само разрушени градове и села, но и над хиляда невинни жертви, телата на някои от които все още биват откривани и идентифицирани.

Местните жители тепърва обаче започват да осъзнават пълния размер на сполетялата ги трагедия, пише The Claquers. Татяна Монко, жителка на Буча, след като най-после се прибира вкъщи, заварва в дома си не само пълен погром, но и "музикална изненада", която руските войници са се погрижили да оставят в пианото на дъщеря й.

Преди войната дъщерята на Татяна, десетгодишната Даринка Монко, свири на пиано и акордеон, участва в регионални турнири по шах, играе епизодични роли в сериали. 

Награди от многобройните конкурси, в които момичето е участвало, семейството държи на капака на пианото в жилището си. И по ирония на съдбата именно те спасяват живота им.

Когато започва войната, родителите заедно с Даринка и по-малкия ѝ брат заминават за централна Украйна. Къщата им в Буча е била използвана от руските войници за щаб квартира. Домът остава след тях напълно разграбен и унищожен. Руските окупатори са обърнали специално внимание на някои от вещите - съдрали са традиционните украински бродирани ризи, откраднали са акордеона и са минирали пианото.

Бащата на Даринка първи се прибира в къщата. Два пъти води сапьори на оглед, но те не откриват нищо подозрително.

"Когато пристигнах на 7 май, машинално се приближих до пианото", разказва майката. Веднага забелязва, че наградите на дъщеря ѝ са разместени. "Аз самата не свиря, но докоснах белите клавиши отляво надясно, стигнах до средата, а те не се натискат. Казвам на мъжа си - там има нещо. Имахме подозрения за мини и преди това, защото мъжът ми беше забелязал, че наградите върху капака са поставени неправилно", разказва тя.

Сапьорите изваждат изпод клавишите граната ВОГ-25П, използвана редовно от руската армия. "Не можех да спя спокойно няколко дни и не разбирам как могат да сложат експлозив в детско пиано. В крайна сметка ъгълът, където е поставено пианото, е подреден така, че веднага да е ясно, че на него свири дете", казва Татяна за VICE News.

Идентифициран е първият руски военен, заподозрян за убийствата в Буча

Установен е първият заподозрян за извършване на убийствата на цивилни в киевското предградие Буча. Това съобщиха от украинската прокура...

Последиците за семейството ѝ биха били смъртоносни. "Даринка има по-малък брат, на 6 години, той много я обича и винаги е с нея на пианото. Страшно е дори да си помислим каква непоправима мъка са подготвили руснаците за нашето семейство", разказва майката.

Подробностите около инцидента бяха оповестени за първи път в публикация във Facebook от Мариана Хлиева, цигуларка и учителка по музика в Детската школа по изкуствата в Буча, която Даринка посещава.

Хлиева разказва за VICE News, че страхът от мини и други мини-капани е нещо, с което трябва да живеят всички завръщащи се жители на Буча, като посочи, че само през миналата седмица в града са открити 1200 мини.

Украинските власти постоянно предупреждават завръщащите се по домовете си хора да бъдат много внимателни, защото руските войници са оставяли мини на всевъзможни места - в домовете, в автомобили, в перални, дори близо до трупове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нова война между Армения и Азербайджан още тази седмица? Предупреждение от Пашинян

Мицотакис каза какви са големите проблеми на Европа

Европейска директива: Трябва да дават безплатна чешмяна вода по заведенията

В Украйна трима души загинаха при опит да демонтират FPV дрон

Готов е законът, с който ЕС ще праща пари от замразени руски активи на Украйна

Първата творба на Банкси за 2024 г. разбуни духовете в Лондон (ВИДЕО)

Крим, дроновете срещу руски рафинерии и руските доброволци: Грижите за Путин (ВИДЕО)

Аварийно кацане на самолет в Родос

Измислени гласове и мъртви души за Путин: Примери да искаш (ВИДЕО и СНИМКИ)

Варшава: Замразените активи трябва да се използват за отбрана на Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа