Смях през сълзи: Последните 20 години в спомени от снимки – как се докарахме дотук (ВИДЕО)

51295

В обектива си фоторепортерът Веселин Боришев завинаги е запечатал някои от най-цветните моменти и личности от българския политически и обществен живот през последните 20 години. Идеята му да обедини най-колоритните кадри в книга-албум се заражда като продължение на Фейсбук страницата „О, спомняте ли си госпожо“, която той създава през месец май 2020 година.

"Страницата се роди от чиста спортна злоба. Книгата работи с паметта, показва колко е слаба паметта. Конкретният повод за раждане на страницата беше, че трябваше да търся една снимка в архива си, който дигитализиран е от 2000-та година и ровейки из архива си попаднах на една снимка на г-н Пеевски и точно тогава неговите медии, да не кажа груба дума, но почти всичко медии, защото повечето са негови с малки изключения, говореха колко добър човек е той, колко е свестен и какъв дарител е. Тогава си дадох сметка, че се получава преплитане на биографии и избелване на такива, и избеснях, в същата секунда направих тази страница" споделя Веселин Боришев.

Името е вдъхновено от старата градска песен “О, спомняте ли си госпожо”, припомняйки ключови моменти от старите ленти.

"Доскоро се стремях да пускам всеки ден по една снимка в страницата, но вече се изморих по обясними причини, но ако хванем половингодишен период или даже 7 месеца съм пускал поне по 1 снимка на ден, понякога и по 2. Концепцията ми беше да връзвам сегашна политическа ситуация с конкретна фигура в миналото, подавам пинг-понг към миналото."

Първото издание на книгата излиза в края на 2020 година, малко преди Коледа в тираж от 500 бройки, които се изчерпват само за 2 седмици.

"Събрах дарения, за да издам тази книга. Бях обещал много по-рано да излезе, но чаках последния кадър. Мислейки концептуално, имайки първия, трябва да имаш и последния. Последният кадър не ми се получи, мислех си за него, но не стана.

Моята първоначална концепция беше книгата да е бутиково издание, само за тези, които са платили предварително и много искат да я имат. Идеята беше тя да не е комерсиална и да имам бройки, които да подарявам, но не издържах финансово. Тиражът приключи и се появи едно момче, което ми каза: „това е много ценно, дай да го преиздадем вече като продукт, който да има място във всяка домашна библиотека“. И аз се съгласих", признава авторът.

А историята с разпространението на книгата е съвсем прозаична и започва така.

"Играхме карти с приятели една вечер, един от компанията беше донесъл книгата, счупихме се от смях и бурни спорове. И след като си купих моята бройка лично от автора и видях, че е пич, реших защо пък ние, които сме хора с опит в онлайн маркетинга и продажбите, да не му помогнем – хем да спечели от творчеството си, хем повече хора да имат тази книга и да изживеят тези приятни моменти, които ние, докато я разглеждахме.

В момента събираме предварителни поръчки онлайн, за да видим колко е голям интересът, на база на тях ще пуснем втория тираж надявам се да е скоро. Колкото я пожелаят, толкова ще я имат", казва Радослав Райков, който е издател на книгата и се е заел с нейното разпространение.

"Във всяка книга от първия тираж има по една картичка, на която съм залепил марка и молбата ми към хората, които са получили първата книга е да напишат нещо на гърба на картичката и да я пуснат в пощенската кутия, за да я получа, това е грубо казано хартиен Фейсбук.

Тези картички, които трябваше да са 500 при мен върнати, щях да сглобя като част от пъзел. До момента към 100-тина са пристигнали и да ви кажа честно, всички са от евала нагоре. Аз бих искал и нещо по-хейтърско да има, да кажат примерно, че съм се изложил, но за момента няма такива. В този ред на мисли тези, които са получили книгата знаят за какво става въпрос и са най-вече доволни", допълва Боришев.

Книгата-албум има свой символичен прочит, който авторът й иронично обяснява така.

"Вие като прегледате книгата ще видите символиката. Идеята ми е това да е книга за спасителят с главно С, за този, който идва и спасява българския народ. Те са много през годините, а в тези избори се появиха и още нови. За мен никой не е. Спасителят съм аз, спасителят си ти, всички ние трябва да се спасим сами".

Снимките ясно показват едни и същи хора, сменяйки своите роли през годините.

"Спасителите са няколко, които се въртят и благодарение на късата памет на народонаселението те са едни и същи. Никой не помни какво е работил спасителят Х преди 20 години, даже не какво е работил, а какъв е бил", възмущава се фоторепортерът и автор на книгата.

"Това й е хубавото на книгата. Тя е основно в картинки, фото-албум е и затова прочитът на всеки ще бъде различен. През годините всички знаем кои са водещите български политици, но тези снимки ни помагат да се сетим и къде сме били ние в това време и какво сме правили, което лично за мен е много по-ценен въпрос от това какво са правили те. Надявам се книгата да възбуди реакции – псувни или усмивки, но в крайна сметка, който я прочете от корица до корица да му стане малко по-леко", споделя Радослав Райков.

"На мен много ми харесва как книгата започва и как свършва. Някои хора доста ще се шокират от първата снимка, тя е брутална в истинския смисъл на думата – снимката е от погребението на баба Ванга с думите „Ке биде Спасителят, вече е роден“, а последният е на хора, изнасяни на носилки от сегашната пандемия, т.е. умряхме от чакане на спасителя", допълва Райков.

Въпросите, които провокира книгата са много. Част от тях са: Можем ли да продължим напред преди да пуснем тежестта, натрупана през тези 20 години? И как се пуска тежест, трупана толкова дълго? А отговорът е лесен - с прошка, поднесена с усмивка, а след това с осъзнаване и желание за промяна. Кой кой е всеки читател сам ще си припомни, разглеждайки албума, а кой кой ще стане или остане предстои да разберем на 4-ти април.

А сега затваряме дебелите корици и мълчим, за да направим равносметката, в която всеки е сам и вероятно всеки ще достигне до различен извод.

Автор: Габриела Андреева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю