Затворът на ужасите

1271
Затворът на ужасите
Снимка: Pixabay

Там са били избивани до 50 души накуп. Веднъж или два пъти седмично. Между 2011 и 2015. А вероятно и днес. Става дума за сирийския затвор "Саидная", където признанията са били изтръгвани с нечовешки изтезания.

Сирийските власти са провеждали масови екзекуции, в които са били убити около 13 000 затворници, става ясно от нов доклад на "Амнести интернешънъл". Те са били обесени без съд и присъда в периода 2011 - 2015 в придобилия печална известност военен затвор "Саидная", който се намира в околностите на Дамаск. Повечето жертви са цивилни граждани. Освен това "Амнести интернешънъл" остро критикува сирийското правителство за "нечовешките условия, в които затворниците са били държани умишлено". Според организацията, в затвора се е стигало многократно до изтезания, изнасилвания, лишаване от храна, вода и медицинско обслужване. С тази "унищожителна политика" сирийското правителство е избило огромен брой затворници, казват правозащитниците.

По поръчка на правителството

"Амнести интернешънъл" пояснява, че при тези практики става въпрос за престъпления срещу човечеството. "Представените в доклада зверства разкриват една тайна и чудовищна кампания, одобрена от най-високите етажи на властта, т.е. от сирийското правителство", четем в доклада. Целта на властите била да се задуши всяко едно мнение, което било различно от официалното.

Масовите екзекуции са били извършвани веднъж или по два пъти седмично. Всеки път са били обесвани групово до 50 души. Екзекуциите са били извършвани нощем в пълна тайна. Според доклада на "Амнести интернешънъл", има и достатъчно основания да се смята, че тази практика продължава и до днес. В него четем още, че военен съд е издавал смъртните присъди по бързата процедура. Процесите са продължавали само няколко минути, а присъдите са били произнасяни на базата на фалшиви самопризнания, изтръгнати чрез изтезания.

И Австрия ще забранява забрадките

Австрия иска да забрани носенето на мюсюлмански забрадки в държавните учреждения, но много внимава да не употреби думата „забран...

50 000 убити в затворите?

Докладът на организацията се базира на показанията на 84 свидетели, сред които има бивши надзиратели, офицери, бивши затворници, съдии и адвокати. Правозащитниците призовават ООН към незабавни действия и разследване на случаите на масови екзекуции. "Съветът за сигурност на ООН не бива да си затваря очите пред тези ужасни престъпления", казват те.

Миналото лято "Амнести интернешънъл" информира, че от пролетта на 2011 година до август 2016 в затворите в страната са били избити почти 18 000 души, след като са били подлагани на тежки изтезания. Според сирийски правозащитници, броят на убитите е дори по-висок: те говорят за до 50 000 жертви. Преди три години се появиха 50 000 снимки на убити сирийци, които бяха изнесени нелегално от Сирия през 2013 година от бивш военен фотограф с прякор Цезар. На снимките се виждат хиляди трупове със следи от тежки изтезания.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИЙЧЪРИ:

Лейбъристите в Австралия печелят убедително парламентарните избори

Виктор Орбан – обичаният и мразеният

Жълт картон: Руснаците не искат да работят по-дълго

Словакия: Мръсната битка за нивите

Къде по колко пари получават бежанците?

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Тайните на севернокорейската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com