Хитър трик за отглеждане на краставици, с който ще приберете реколтата по-рано

51325
Хитър трик за отглеждане на краставици, с който ще приберете реколтата по-рано
Снимка: iStock

Всеки градинар, който отглежда краставици в градината си, иска да прибере първата реколта възможно по-рано. Методът за отглеждане на този зеленчук в дървени стърготини, който се използва от все повече японци, става популярен поради своята ефективност и уникалност.

Руският биолог Валентин Юшкин пояснява какво представлява тази технология, както и какви са нейните предимства и недостатъци.

Хитър трик за отглеждане на краставици

"Идеята зад този метод е, че семената на краставиците се засаждат в дървени стърготини и след това се поставят в специална хранителна среда. Този подход има няколко предимства пред традиционните методи за отглеждане на зеленчуци", казва биологът.

Колко често трябва да се поливат краставиците

Едно от основните предимства на тази технология, според експерта, е че позволява да получите ранна реколта. Благодарение на дървените стърготини, които лесно се затоплят и задържат топлината, семената започват да покълват по-бързо, отколкото при използване на обикновена почва. Това позволява прибирането на реколтата да започне по-рано от обикновено.

В допълнение, използването на дървени стърготини осигурява добра вентилация на корените на растенията, което насърчава здравословния растеж. Стърготините също имат способността да задържат влагата, което помага да се предотврати изсушаването на почвата и осигурява оптималното количество вода за растенията.

Друго предимство на тази технология е, че ви позволява да избегнете много заболявания, свързани с почвата. Например, гъбичните инфекции често се предават от почвата, но този риск е значително намален, когато се използват дървени стърготини.

Въпреки всички тези предимства тази технология има и някои недостатъци. Една от тях е, че дървените стърготини могат да съдържат вредни вещества като тежки метали или пестициди. Ето защо е важно да използвате висококачествени дървени стърготини от доверени доставчици.

Освен това дървените стърготини са склонни да се разлагат бързо, така че трябва да се сменят редовно. Това може да бъде трудоемък процес и изисква допълнително време и ресурси.

"Като цяло японската технология за отглеждане на краставици в дървени стърготини е ефективен и уникален метод за получаване на ранна реколта. Въпреки това, преди да се използва, трябва да се вземат предвид възможните рискове и разходи за поддържане на оптимални условия за растеж на растенията", подчертава Валентин Юшкин.

Агроном: Това е най-доброто време за засаждане на краставиците

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Поливане на краставици и домати - сутрин или вечер е най-добре да се прави

Условия за доматените растения, за да дадат отлична реколта

Добра грижа за краставиците след засаждане

Засадете доматите преди тази дата, за да е богата реколтата им

Засаждане на краставици 2024 - кои са най-добрите дати

Най-подходящото време за засаждане на краставици в градината

Защо е задължително пръскането на лозята през май?

Как се прави пикиране на домати в кофички?

Това е най-доброто място за засаждане на рози в градината

Отлично решение: Репички в домашната градина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com