Небесна сладост: Kакъв плод е мушмулата, с какво е полезна и как да ядем?

30251
Небесна сладост: Kакъв плод е мушмулата, с какво е полезна и как да ядем?
Снимка: iStock/Guliver

Този плод не се среща често по рафтовете на магазините, въпреки че вкусът му е много приятен и необичаен и носи не по-малко ползи от крушите или прасковите. Прочетете какво представлява, как японският сорт се различава от немския и защо непременно трябва да опитате този плод.

Loquat е дърво с плодове, които приличат на кайсии или сливи. Общо има около 100 разновидности на това растение, от които най-често се отглеждат два вида: японска и немска мушмула.

Японският сорт е по-разпространен: плодовете са оранжево-жълти, сладки, но с лека киселинност, сочни, вкусът е нещо между кайсия, круша и череша. Родината на японската мушмула е Китай: оттам дървото идва в Япония, а след това е пренесено в Европа, където първоначално се отглежда за декоративни цели и се приготвят лечебни отвари от части от растението. 

Германската мушмула е била известна още преди нашата ера: тя е била отглеждана от жителите на древен Рим и Гърция. Плодовете на това дърво са кисели и твърди, но ако се съхраняват дълго време или се оставят на студено, омекват, кората става по-тъмна, а вкусът се променя към по-сладък.

Кои са лечебните свойства на мушмулата

Ползите от мушмулата

Яркият жълто-оранжев цвят на мушмулите ни казва, че са богати на бета-каротин, предшественик на витамин А (ретинол). Има го наистина много, няколко пъти повече, отколкото в лимона, така че мушмулата подобрява състоянието на кожата, стимулира синтеза на колаген, подобрява репродуктивното здраве при мъжете и жените, предотвратява очните заболявания, поддържа здравето на костите и укрепва имунната система. Плодът бързо насища тялото, позволява бързо възстановяване на силите след спортни тренировки и ви зарежда с енергия.

Плодът съдържа витамин С, известен помощник в борбата с вирусните заболявания, калий, калций, магнезий, витамини от група В и фолиева киселина, която е необходима на бременните жени. Голямото количество фибри спомага за подобряване на работата на стомашно-чревния тракт и когато храносмилането се нормализира, това веднага се отразява на състоянието на кожата и косата: жената изглежда по-млада и изглежда по-добре поддържана без никакви усилия. 

За мъжете мушмулът е полезен при подагра и камъни в бъбреците. Казват също, че повишава либидото, но ние не намерихме научни доказателства за този факт: това вероятно се превръща в естествен „страничен ефект“ от общото укрепване на тялото. Плодът ще помогне на бъдещите майки да се отърват от симптомите на токсикоза: основното е да не ядете много плодове, в противен случай можете да получите обратния ефект. Освен това плодът може да причини алергии, така че ако го ядете за първи път, наблюдавайте реакцията на тялото.

Мушмула - лекар разкри как този плод влияе на кръвното и сърцето

За храна изберете средно големи плодове, които са меки, узрели и чисти. Неузрелите или малките плодове са кисели, така че не ги яжте, ако сте диагностицирани със стомашно-чревни заболявания. Особено важно е да запомните това за тези, които имат висока киселинност и свързаните с това панкреатит, гастрит и язви.

Как се яде мушмула?

За да се запазят максимални хранителни вещества, мушмулата, както всеки плод, се консумира прясна. Кората е годна за консумация, но може да се отстрани, но семената съдържат бадемова киселина, която се превръща в токсични вещества в тялото, така че не могат да се ядат.

Можете да правите компоти от мушмула, добавя се към пайове, салати, конфитюри, желета, смутита и сосове за различни ястия - плодовете идеално допълват вкуса на месо и птици, например пиле, патица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези зодии превръщат БОЛКАТА си в СИЛА

Какво отключва най-често агресивно поведение при жените?

Топ 5 на най-каръшките зодии

Как да преодолеем раздялата и да продължим напред?

Назовете любимата си напитка и ние ще ви разкажем за вашия характер

Мъжете ще тичат след вас, ако имате тези 6 черти на характера

Колко често трябва да миете косата си?

Кои растения у дома са опасни за домашните любимци?

Какви са причините за ранното посивяване на косата?

Защо не можете да засадите папрат близо до къщата си?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com