Как да получите 2 КОФИ домати от един корен

10064
Как да получите 2 КОФИ домати от един корен
Снимка: iStock

Ако искате да се насладите на изобилна реколта от домати, без да използвате сложни и уморителни методи за отглеждане, имаме за вас няколко прости правила, които ще ви помогнат да получите две кофи домати от един корен! Ето как.

Тайната: Високите сортове домати

Изберете високи сортове домати, които виждате да са подходящи за района ви. Засаждайте по две растения, които са равни по височина, и ги съединете, като свържете стъблата им. Те ще се подкрепят взаимно. При засаждането на растенията в дупките, грижете се да не надвишават 3 см височина и да задържат водата на дълбочина от 30-35 см. Това ще позволи на кореновата система да се развие на по-голяма дълбочина и да не бъде изложена на променливите пролетни и летни температури в горния слой на почвата. Болестите на доматите често се появяват поради рязките изменения на температурата.

Поливайте пипера така и реколтата му винаги ще е богата

Когато първите две издънки се появят, оставете ги да пораснат и след това ги закрепете към почвата, за да укрепите кореновата система. Свържете върховете на издънките с главните две стъбла. Така ще получите общо 6 стъбла на храста. 

Сега сте готови да засадите разсада. През есента, преди засаждането поставям във всяка дупка, събрани през зимата, бананови кори, портокалови кори, лукови люспи, чеснови люспи, яйчени черупки и задължително по една прясна риба. Оранжерията ми е подготвена през есента, като я поливам няколко пъти. През пролетта, когато снегът започне да се топи, поставям оранжерията в тази подготвена градина. Под слънцето снегът се топи бързо. "Боклука", представляващ листа, клоните и други материали в градината, започват да гният и излъчват топлина. Когато времето позволява, полейте лехите в оранжерията с гореща вода и засейте семената в топлата почва. Земята се покрива с найлон и оранжерията се затваря. Дори ако падне сняг, растенията няма да измръзнат.

Напръскайте доматите с това преди цъфтежа и реколтата им ще е тройно по-богата

Разсадът, който се засажда, се покрива с бутилки. Ако денят е топъл и слънчев, бутилките се махат, а през нощта се слагат отново. След като опасността от измръзване отмине, бутилките се премахват. Не забравяйте да се грижите и за подхранването на почвата! Само поливането с вода няма да донесе значителни резултати. Торете доматите с различни смеси, като разтвор от мая, смес от коприва, хляб, пепел, вода с добавка на пъдпъдъча или пилешка тор. Когато разсадът се вкорени, го напръскайте с розов разтвор на калиев перманганат след 10 дни. След още 10 дни направете второ напръскване с разтвор от борна киселина, а след 10 дни - трето напръскване с йоден разтвор. Когато събирате семената, ги третирайте с трикопол, за да предотвратите гъбични заболявания и фитофтора.

Полейте ябълката с това през юни и реколтата ще е по-богата от всякога

Следвайки тези съвети, можете да получите две кофи домати от само един корен. Изберете подходящи сортове, свържете растенията, развийте здрава коренова система, грижете се за почвата и подхранването, и ще се насладите на изобилие от свежи и сочни домати през целия сезон. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Какво да направите, ако картофите в градината са замръзнали?

Каква е причината за усукване на листата на доматите?

Как да торите саксийните цветя, за да се радвате на обилен цъфтеж през цялото лято?

4 тайни за богата реколта от картофи, които всеки градинар трябва да знае

Поръсете божурите с това, за да цъфтят дълго и пищно

Как да НЕ поливаме доматите в жегата

Торене на краставиците със сода - кога и как се прави

Дървото, което е като магнит за листни въшки - НЕ го засаждайте в градината си

Как и с какво да поливате розите, за да цъфтят цяло лято

Трябва ли да се подрязват розите след първия цъфтеж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com