Как се прави захващане на роза от клонче?

38890
Как се прави захващане на роза от клонче?
Снимка: iStock

Има няколко начина за размножаване на рози: чрез семена, разклоняване, присаждане и резник (клонче). Разклоняването и резниците са най-простите опции, като и в двата случая са използват клончета.

Резници

Успехът на размножаването на розите чрез резници зависи от избора на вида и сорта: цветето трябва да пуска добре корени. Този вариант е подходящ за катерещи, храстови рози и за сортовете флорибунда. Можете да вземете резници от средата на юни до началото на юли, когато току-що са прецъфтели.

Наскоро прецъфтелите, полувдървесени издънки се отрязват с лозарски ножици. Диаметърът на издънките трябва да бъде 4-5 мм. Стъблата се нарязват на сегменти, всеки от които трябва да има 3-5 пъпки. За да избегнете объркване при засаждането, горният ръб може да се отреже хоризонтално, а долният диагонално под ъгъл от 45 градуса. Гъвкавата зелена горна част на издънките може да се изхвърли: резници се вземат от долната и средната част.

Подрязване на розите: Основни съвети от опитните градинари

На срезовете се дава време да засъхнат. Когато краищата на резниците започнат да се „сбръчкват“, те може да бъдат посадени. За посаждането изберете хладно, засенчено място. Стъблата се потапят в земята на около една трета, поливат се и се покриват, създавайки парников ефект – за целта е подходяща пластмасова торбичка. Периодично резниците трябва да се пръскат с вода, за да се поддържа влага. Разстоянието между засадените резници трябва да бъде най-малко 4-5 сантиметра и около 6 сантиметра между редовете.

През летните месеци розите имат време да се вкоренят. За зимата се оставят в оранжерии или на подсилени лехи. В райони със студени зими цветята могат да бъдат пресадени в саксии през есента, за да бъдат прехвърлени в оранжерията. Още през пролетта те могат да бъдат пресадени на избраното място.

Разклоняване

Размножаването чрез разклоняване или т. нар. „отводки“ е подходящо за сортове, които лесно се вкореняват. До храста се изкопава браздичка. Издънките, които ще бъдат заровени, се почистват от бодли и листа. Върху тях се прави надрез пред зоната, която ще бъде закопана в земята - това ще намали подхранването от майчиния храст и ще засили изсмукването на хранителни вещества от почвата. След това стъблото се огъва към земята и се вкопава.

Дължината на браздичката е 15-20 сантиметра. Процедурата се провежда през лятото. До есента разклонението трябва да пусне корени. На това място то трябва да презимува; през пролетта на следващата година се засажда за самостоятелно развитие.

Засяване на РОЗИ в саксия: Съвети за разкошни цветове

Присаждане (ашладисване)

Присаждането на пъпка, наричано още ашладисване или окулиране, е един от най-разпространените методи за размножаване на рози. Прави се Т-образен разрез върху кората на подложката (растението, на което розата ще бъде присадена) и в него се вкарва пъпка. По правило подложката е шипков храст (обикновено шипките са престарели рози). За окулиране се използват пъпките на прецъфтели цветове. Привържениците на присаждането твърдят, че така се получават по-рано, по-големи по размер и повече рози. При това, когато розите са присадени от пъпка на шипка, цветята са по-зимоустойчиви.

Размножаване чрез семена

Най-лесен вариант е да си купите семена. Можете да сеете рози през цялата година, но е най-добре да започнете посяването от февруари до април. Семената се поставят върху памучен тампон, напоен с водороден прекис, в найлонови торбички и на хладно за стратификация - имитация на естествени зимни условия; след това семената ще покълнат по-лесно.

Периодът на стратификация е 1,5 -2 месеца. Трябва да завърши, когато семената започнат да покълват. После се посяват в почва или торф. Диаметърът на съда за сеитба трябва да бъде най-малко 5 см. След няколко седмици се появяват първите издънки. С появата на първия истински лист разсадът се пресажда в саксии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Каква е причината за къдренето на листата при доматите?

Съставката, с която доматите ще узреят по-бързо

Как се прави засаждане на праскова от костилка?

Ето кои растения ще ви помогнат да прогоните голите охлюви от градината си

Кога е най-доброто време за пръскане на черешите?

Градинар сподели как е правилно да се сее салатата и марулята

Цветята, които издържат дори в жегата

Засаждане на пипер - трябва ли да се използва пепел

Грижа за зеленчуковата градина в зависимост от вида на почвата

4 цветя за вашата градина, които ще цъфтят и в най-голямата суша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com