Цветята, които издържат дори в жегата

14626
Цветята, които издържат дори в жегата
Снимка: Getty images

Цветята са прекрасна украса за всяка градина или балкон, но някои от тях са напълно неподходящи за отглеждане в горещ климат, а прекалената жега е пагубна за тях. Но някои видове са идеални за отглеждане през лятото, именно защото понасят добре високите температури. Списъкът с тях включва петуния, здравец, лобелия, невен, африканска лайка. 

Цветята, които издържат дори на жега 

Петуния - това е едно от най-популярните цветя за летния сезон. Справя се добре с високи температури и може да расте както на слънце, така и на полусянка. Петуниите се предлагат в живи цветове и разнообразни форми, което ги прави идеален избор за създаване на красиви аранжировки.

Цветя за засаждане през април: Ще цъфтят до късна есен и ще красят тераса или градина

Здравец - традиционно това цвете е отличен избор за летния сезон. Това цвете обича топлината и светлината, така че ще зарадва с ярките си цветове дори при високи температури.

Лобелия - устойчива е на високи температури, но все пак обича влагата, така че изисква редовно поливане в горещо време. Има малки сини, бели или розови цветя, които изглеждат страхотно в саксии или контейнери.

Невен - това цвете не само се справя добре с високи температури, но има и лечебни свойства. Има оранжеви или жълти цветя, които привличат вниманието със своята яркост.

Невенът е топлолюбиво растение и е много чувствителен към замръзване. Растенията от неговото семейство са издръжливи и могат да издържат на суша за дълго време. Само в самото начало на растеж тези цветя изискват значително поливане

Невенчетата предпочитат добра светлина или лека частична сянка. В сенчестите зони цъфтежът става по-малко изобилен и растенията стават по-дълги.

Това цвете се отглежда предимно от семена. Някои хибриди обаче могат да се размножават от стъблени резници, които лесно се вкореняват във вода. За засаждане трябва да изберете най-пресните семена (до 2-3 години).

Невенът е непретенциозно цвете. Изисква само периодично поливане, плевене и леко разрохкване на почвата. За да се избегне прекомерната гъстота, растенията се разреждат. Това помага да се предотврати гниенето на цветята при чести дъждове. Освен това трябва да се отстранят избледнелите цветя. Тогава храстите придобиват по-добре поддържан и здрав вид, а цъфтежът им също се удължава.

Африканска лайка - друго растение, което понася добре топлината. Има големи бели цветя с жълти центрове, които изглеждат страхотно във всяка градина или балкон.

Лавандула, градински чай, циния и козмеа също са устойчиви на топлина. Всички те имат ярки цветове и изглеждат страхотно във всяка градина или балкон.

На какво се дължат лепкавите листа по цветята

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как да се отървете от плевелите без химия

Кои растения НЕ обичат кисела почва?

Ако краставиците са замръзнали през пролетта, направете това, за да ги спасите

Как да предпазим картофите от струпясване?

С какво трябва да се подхранват цветята за обилен цъфтеж?

2 грешки, заради които орхидеята НЕ цъфти

Отглеждане на копър - ето какво трябва да знае всеки градинар

Кога да засадите боб?

С какви препарати се пръскат овошките след цъфтеж?

Торене на доматите след засаждане - ето как се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com