Безплатна научна програма за 300 ученици стартира BASF в България

8485
Безплатна научна програма за 300 ученици стартира BASF в България
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

С експерименти за пречистване на вода, рециклиране, разграждане на пластмаси и получаване на метал от метални отпадъци стартира научната програма BASF Chemgeneration в България. Първите лаборанти бяха ученици от 31 СУЧЕМ „Иван Вазов“. Научната програма на BASF Chemgeneration обхваща 8 страни от Централна и Южна Европа в партньорство с най-престижни научни и образователни институции в цяла Европа, включително и СУ „Св. Климент Охридски“. Целта е чрез практиката да образова учениците за значението на химията и естествените науки за създаването на устойчиво бъдеще.

„Естествените науки, новите материали и модерните технологии имат все по-голяма роля в опазването на околната среда и устойчивото развитие на планетата“, изтъкна при откриването на програмата управляващият директор на БАСФ ЕООД - България Марина Буковац. Тя е категорична, че образователните програми, насочени към децата са най-добрият начин да опазим природата и да намалим употребата на природни ресурси и изрази убеденост, че програмата Chemgeneration ще покаже на учениците значението на науката за човечеството. Тя е насочена към гимназиалните ученици, за да им покаже колко важно е отношението към природата за бъдещето на цялото човечество. „Целта ни е да утвърдим прехода от линейна към кръгова икономика и да научим учениците на най-различни методи и начини как може повторно и за трети път да се използват продукти“, посочи Марина Буковац. „Мисията на програмата е не само да популяризира химията, но и да запознае гимназиалните ученици със завладяващата страна на химията, за да разберат как естествените науки помагат за устойчивото бъдеще“, добави тя.

Зам.-министърът на образованието Таня Михайлова приветства инициативата и изказа увереност, че ползите за учениците ще са големи, тъй като те не само ще учат химия, но и ще виждат приложимостта ѝ. „Скучните предмети всъщност са изключително интересни тогава, когато видите тяхната приложимост“, каза тя на учениците, непосредствено преди да се превърнат в лаборант-химици и да пробват да създадат чиста вода от сини и жълти мътни течности.

Такива и много други опити ще бъдат провеждани на територията на ТехноМеджикЛенд с групи от по 20 ученици от различни училища в рамките на програмата. Тя ще протече в общо 15 практически семинара, така че 300 ученици ще могат да се запознаят с програмата. Експериментите, които ще се изпълняват показват как можем да се отървем от отпадъците и да ги вкараме отново в употреба, съобщи ръководителят на програмата в България доц. Лъчезар Христов, преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Той изнесе първата лекция пред нетърпеливите експериментатори, в която им обърна внимание на необходимостта от нулев отпадък, т.е. да преминем към кръгова икономика.

"15 милиарда дървета загиват всяка година, което е двойно повече от цялото население на Земята, т.е. заради всеки човек умират по две дървета всяка година", посочи доц. Христов.

„Полиетиленовите пликчета, каквито ни дават във всеки магазин се произвеждат с невероятно скорост – броят им нараства със 160 хиляди всяка минута, което може да опраши земята няколко пъти. За една година се произвеждат, продават и използват около 5 трилиона такива пликчета. От тях около 1% влизат в повторна употреба, останалите 99% отиват на сметището, което е постоянен източник на отпадъци“, каза още доц. Христов и предупреди, че ако продължаваме така ще ни глътнат, няма да има къде да стоим.

"90% от суровините се превръща в отпадък преди още да е готов продукта, който се прави от тях, а 80% от готовите изделия спират да се използват след 6 месеца", изтъкна още доцентът и даде пример с мобилните телефони, които често сменяме за по-нов модел.

Генерирането на нови и нови боклуци и нови и нови сметища е голяма опасност, акцентира доц. Христов. „Боклуците не само загрозяват и стесняват жизненото ни пространство. Те представляват непосредствена опасност за нашия живот, защото не можем да ги изолираме от околната среда да не стават част от кръговрата на водата и да не попадат в чиниите ни. Ние ги изяждаме и вече страдаме и ние. Такива проблеми вече се забелязват ясно – в човешката кръв се забелязват повсеместно вещества, които изобщо не би трябвало да са там и които идват точно от този порочен кръг на обратното попадане на отпадъците в това, което ядем и пием“, посочи той.

Интерактивните семинари по химия ще се провеждат всеки втори петък от 14:00 часа в ТехноМеджикЛенд, София Тех Парк. За участие могат да кандидатстват само учители и училища, а подробностите и формулярите са достъпни в образователния портал на програмата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

Чернодробна трансплантация №100 направиха във ВМА

"60 от сърце": Кампания помага на деца в неравностойно положение да ходят на театър

Първокласници намериха и върнаха голяма сума пари

Възобновяват костно-мозъчните трансплантации в ИСУЛ

Лекари от ИСУЛ с публикация в престижно списание

Над 200 близнаци родени у нас през 2023 г. с помощ от Центъра за асистирана репродукция

Абитуриенти отпразнуваха завършването си с колективно кръводаряване

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини