Националният военноисторически музей ще проведе "Деня на бащата" с безброй игри и атракции

1711
Националният военноисторически музей ще проведе "Деня на бащата" с безброй игри и атракции
Снимка: БГНЕС

За пета година Националния военноисторически музей ще проведе „Деня на бащата” с безброй игри и атракции. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” доц. д-р Соня Пенкова, директор на Националния военноисторически музей (НВИМ), във връзка с инициативата „Ден на бащата”, която се провежда за поредна година в музея.

„Денят е специален с това, че той е петото издание на „Деня на бащата” и то в годината на нашия 100-годишен юбилей. Отново ще има много активности, а за първа година ще имаме и забавления за бебета – бебешки кът”, отбеляза доц. д-р Пенкова. „Както всяка година и тази, ще покажем съвременна техника на Българската армия. Това са военни автомобили – „Хамър”, Зетрос”, „Актрос”, „Унимог”, които Българската армия ползва при мисии в изпълнение на своите отговорности, както и високо проходима линейка, също участвала в мисии в чужбина, учебна катапултна седалка, която предизвика миналата година много голям интерес”, посочи тя. Директорът на военния музей уточни, че ще бъдат отворени и кабините на два от експонатите, които са част от външната експозиция.

Празнуваме Деня на бащата

На втория ден от Коледа, 26 декември, в България се отбелязва Денят на Бащата. На празника честваме бащинството и родителските грижи н...

„Това ще бъдат вертолет Ми-24 и ракетния комплекс ФРОГ „Луна-М”. ФРОГ отваряме за първи път. Надявам се да бъде любопитен за нашите посетители”, заяви Доц. д-р Пекова. „Нашите посетители ще ги очакват интересни игри, в които могат да научат повече за автомобилите с 3-лъча звезда, ще има специален военен джип кът, в който децата ще могат да се забавляват и да покажат с рисунка как изглежда един истински джип, какъвто биха искали да имат. Ще има атрактивни огромни камиони, на които децата винаги много се забавляват и много се радват”, посочи още тя. По думите й, посетителите ще могат да си направят и снимка, която да бъде изготвена на магнит и да си я отнесат вкъщи за спомен от този ден.

„С помощта на бащите децата ще се научат как да сменят гума, което надявам се ще бъде едно любопитно занимание за тях. Любителите на авиацията ще имат уникалната възможност да се насладят на един напълно реалистичен модел на целеви изтребител. Любителите на каране на модели колички ще могат да се състезават на нашата надуваема писта, както и миналата година. Любителите на екстремни преживявания пък ще изкачат 8-метровата мобилна стена за катерене отново. Ще има състезания по колоездене за деца и томбола, на която ще бъдат спечелени два детски велосипеда”, разказа доц. д-р Пенкова.

Тя допълни, че част от присъстващите ще имат удоволствието да изпитат усещането на истински автомобилни пилоти в състезателни тренажори. „Ще дадем възможност на децата, на които вкъщи им казват да не скачат на матраците, да подскачат поне един ден на воля. Ще могат да се научат с помощта на своите родители да правят сами скаутски лагер, както и да разберат какво се случва в един такъв лагер. Тези, които имат афинитет към строителството ще могат да участват в нашата детска архитектурна работилница, в която за поредна година ще създават с дървени плоскости разнообразни структури и лабиринти”, отбеляза още доц. д-р Пенкова. „Надявам се, че потапянето в този свят на родители и деца и на безкрайни неограничени детски игри, ще бъде един хубав празник в началото на лятото. С един анонс към идващата голяма лятна ваканция, в която децата ще се радват, а на нас ще ни бъде малко тъжно, защото няма да ги виждаме всеки ден в нашия двор, но надявам се, че и през ваканцията те ще бъдат наши посетители. Нашият двор е отворен за тях винаги”, заяви още тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София