7 храни, които ще ви спасят от жегата

8179
7 храни, които ще ви спасят от жегата
Снимка: iStock

Диетолозите препоръчват по време на летните жеги да се избягват тежки храни с високо съдържание на мазнини и въглехидрати. Вместо това трябва да консумираме храни с високо съдържание на вода. Тези вкусни и здравословни плодове и зеленчуци ще ви спасят от жегата.

1. Краставици

Краставиците съдържат 96% вода, която е жизненонеобходима за всеки жив организъм в жегата. Освен това те са нискокалорични и се съчетават с много други храни. Краставиците могат да се консумират във вид на салата, смути или фреш.

2. Домати

Доматите съдържат 93% вода. В допълнение към това, те са с ниско съдържание на калории и изобилстват от ценни хранителни вещества - витамин С, калий, фолат и витамин К.  Доматите са основният източник на мощния антиоксидант ликопен, който намалява риска от сърдечни заболявания и рак.

3. Целина и маруля

Нямате климатик? Ето 10 начина да се разхладите вкъщи

С настъпването на лятото въпросът за охлаждането на дома става все по-актуален. Но ако по някаква причина нямате климатик у дома, със с...

Целината и марулята са друг здравословен източник на свежест в горещо време. Те съдържат 94% вода. Може да ги добавите към супа, салата, фреш или смути. За сравнение аспержите съдържат 92,7% вода, спанакът - 91,6%, копърът - 85,5%, а магданозът - 85%.

4. Ягоди

Пресните ягоди са не само здравословни, но и са добри за утоляването на жаждата ви заради съдържанието на 90% вода в тях. Освен това те са богати на желязо, магнезий, калий, калций, натрий, фосфор, силиций, цинк и мед, витамини А, В, С и други и други полезни вещества.

5. Диня

Динята е перфектното спасение от жаждата в жегата заради съдържанието на вода в нея от 92%. Но най-важното е, че консумацията на този плод не вреди на фигурата ви.

8 храни, които потискат апетита

Апетитът е желанието да се приема храна, за да се задоволяват нуждите на тялото ни. Доста често не сме гладни, просто си втълпяваме, че...

Ако изядете парче диня, то се равнява на две чаши вода. В допълнение този плод съдържа много калций, магнезий, натрий, калий - минерали, които помагат за поддържането на оптимално ниво на хидратация в организма.

6. Пъпеш

Пъпешите, подобно на дините, са добри утолители на жаждата, освежаващи и нискокалорични. За тези, които мечтаят да отслабнат, тези плодове през лятото ще бъдат най-добрият заместител на всякакви сладкиши. Съдържанието на вода в пъпеша е 91%.

7. Грейпфрут

Грейпфрутът, освен че е отличен за охлаждане в горещината, съдържа специално вещество инозитол, което предотвратява натрупването на мазнини и премахва токсините от черния дроб. Този плод понижава нивата на холестерола и на кръвното налягане. Той помага и при диабет. Но консумацията му може да бъде опасна при употребата на лекарства. Съдържащото се в него вещество фуранокумарин неутрализира ензима, който разгражда лекарствените препрати. Това провокира прекомерно повишаване на концентрацията им в кръвта и резултатът е проявата на куп опасни странични ефекти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Свободните захари повишават риска от сърдечно-съдови заболявания

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com