Дарете кръв на Цветница, полезно е

14662

Българската православна църква, Националният център по хематология и трансфузиология и Българският червен кръст заедно проведоха поредната акция от Националната кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване, съобщава БГНЕС.

Пред няколко храма в София и страната тази сутрин бяха разположени центрове по кръводаряване, а доброволци от БЧК приканваха всички граждани, дошли в Божия дом на Цветница да се включат в благородната инициатива и да дарят кръв.

В последните години има недостиг на кръв въобще, най-рядката кръвна група в България продължава да е АB, но без значение от кръвната група, кръвта е много необходима, напомни Лазар Митов - един от доброволците на БЧК пред храм-паметника "Александър Невски". Кръводаряването не пречи по никакъв начин на кръводарителя, важно е да се дарява кръв, защото все още няма заместител на човешката кръв, а само в София нуждата от кръв е около 100 литра на ден и кръводаряването е единствения начин тази нужда да бъде задоволена, подчерта той.

От БЧК напомнят, че всеки на възраст от 18 до 65 години може да дари кръв. Нужно е само да попълни въпросник, който да позволи на лекаря да се ориентира за здравословното му състояние и да позволи на лекарите да му вземат няколко капки кръв, за да проверят дали нивото на хемоглобина в кръвта му е достатъчно високо, за да може да има кръводаряване.

Всички консумативи, които се използват по време на кръводаряването са за еднократна употреба и не съществува възможност за заразяване със СПИН или друга инфекция, предавана по кръвен път. От организма се взима между 405 и 450 милилитра кръв, като количествено кръвта се възстановява за едно денонощие, а качествено за 3-4 седмици.

Тези, които не са успели да дарят кръв в рамките на днешния ден, могат да направят това всеки един друг ден в Националния център по хематология и трансфузиология в София или в регионалните центрове в Пловдив, Варна, Стара Загора, Плевен или във ВМА.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com