Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този зеленчук сваля холестерола и предпазва костите

18 май 2024, 18:46 часа

Един често пренебрегван зеленчук сваля холестерола, премахва всякакви възпаления от тялото и предпазва костите от заболявания.

Най-добрият зеленчук за костите и холестерола

Брюкселското зеле е зеленчуково растение от семейство Кръстоцветни (зеле, къдраво зеле, карфиол) и представлява истинска съкровищница за здравето.

Много изследвания потвърждават, че съставката сулфорафан в брюкселското зеле има превантивен ефект срещу рак, особено рак на стомаха, тоест бактерия В. пилори. Благодарение на сулфорафана, брюкселското зеле предпазва от слънчева радиация и отлично предпазва сърцето и съдовата система от възпалителни процеси.

Това е най-добрият пролетен зеленчук за холестерола и имунитета

Прилича на малки глави зеле и съдържа всичко друго, но не и калории. Съчетава се добре с ястия с изразителен вкус или с дресинг, който съдържа балсамов оцет, съобщава изданието The Health Site.

Ако искате да запазите всички полезни вещества в този зеленчук, сварете го за кратко, а към водата добавете малко зехтин и червен пипер.

Този зеленчук е изключително богат на протеини, диетични фибри, омега 3 и омега 6 мастни киселини, витамини, особено витамини С, А, К, Е и В комплекс. Доказано е, че хората, които консумират 300 грама брюкселско зеле всеки ден, имат 37 процента по-висока концентрация на витамин С в кръвта, съобщава още изданието.

Зеленчукът е богат и на минерали, най-много от които калий, манган, мед, калций, желязо и фосфор. Калият е важен компонент в клетките и телесните течности, които помагат за контролиране на сърдечната честота и кръвното налягане.

Манганът е важен като кофактор за антиоксидантните ензими, докато желязото е необходимо за образуването на кръвни клетки. В същото време съдържа и фолиева киселина и флавоноиди. Като изключителен източник на антиоксиданти, той помага за облекчаване на голям брой здравословни проблеми.

Този зеленчук е изключително важен за подсилване на имунитета, но и като пречистител на организма от вредни съставки, тъй като спомага за по-добрата работа на червата.

Благодарение на комплекса от витамини, които съдържа, предотвратява появата на остеопороза и прави кожата по-сияйна. Витамините А и С са особено важни за поддържане на мекотата и блясъка на кожата. Постига както антибактериално, така и антивирусно действие.

Освен това се препоръчва и на хора, които имат хронична болка поради дегенеративни промени, като ревматизъм, артрит, ишиас.

Изследванията показват, че получавате най-много хранителни вещества от брюкселското зеле, ако го консумирате под формата на сок, допълва още изданието.

Консумацията на суровия зеленчук в салата е на второ място по усвояване на хранителните вещества. Ако не искате да ядете сурово брюкселско зеле, най-добре е да го приготвите на пара.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес