Тези хора за нищо на света НЕ трябва да ядат диня

77435
Тези хора за нищо на света НЕ трябва да ядат диня
Снимка: iStock/Guliver

Дините и пъпешите са на рафтовете на магазините и уличните сергии на страната от началото на лятото. Въпреки че естественият период на узряване на вкусния плод е август - септември. Със сигурност много хора знаят как да изберат диня, но малко хора знаят, че тя не се препоръчва за всички. Преди да купите диня, трябва да знаете за кого е полезно да яде сладкия плод и за кого е дори опасно.

Преди да стигнат до търговските сергии на градския пазар, всички дини се тестват за съдържание на нитрати. За да накарат дините да се зачервят по-бързо и да наддават на тегло, понякога се прехранват с торове – азотни.

Ако страдате от това, НИКОГА не яжте диня

Полза и вреда

Но дори дините без нитрати не са полезни за всички. За кого този вкусен плод е противопоказен?

Динята трябва да се изключи от менюто на хора, страдащи от стомашно-чревни разстройства и колит, както и на тези, които имат големи камъни в бъбреците - динята може да причини бъбречна колика.

Рецепта за вкусна динена сангрия

В летните жеги търсим разхлаждащи рецепти за вкусни напитки. Ние няма да ви разочароваме! В тази статия ще ви покажем как да направите ...

За тези, които наскоро са претърпели операция, трябва да намалят броя на порциите. В рисковата група влизат и тези, които имат сърдечни проблеми.

И още един важен момент: препоръчително е да ядете резенче диня два часа преди основното хранене или два часа след това.

Не всеки знае, че динята трябва да се яде правилно. Важно е да не смесвате консумацията на плодове с мазни и солени храни, тъй като съществува риск от причиняване на подуване и болка в стомаха, споделят лекари.

И още няколко съвета:

- Не забравяйте да измиете динята преди употреба, защото не ранните плодове представляват заплаха за здравето, а мръсните. На повърхността им може да има бактерии, които могат да провокират чревни проблеми.

Парче посолена диня – спасението от летните горещини!

В разгара на лятото сме и жегите са наистина нетърпими. Много от хората избягват дори да напускат домовете си от страх, че ще попаднат ...

Каква е ползата от динята?

Важно е да се консумират дини като превенция на редица заболявания. Динята има диуретично свойство: облекчава отока, премахва излишната течност от тялото, прочиства бъбреците и урогениталните канали.

Консумацията на горски плодове е за профилактика на атеросклерозата, динята понижава нивото на лошия холестерол, отървава се от плаките, препоръчва се при разширени вени. Полезните вещества на динята подобряват зрението, паметта, способностите за мислене, повишават чувствителността на организма към инсулин.

Често динята се препоръчва за тези, които искат да свалят няколко излишни килограма.

Първо, динята ви позволява да премахнете излишната течност от тялото. На второ място, това е чудесен вариант за разтоварване. Калоричното съдържание на динята е 38 калории на 100 г продукт, човек се чувства сит няколко часа след като яде диня. Но е допустимо да се яде около 1 - 1,5 кг диня на ден. При прекомерната ѝ употреба могат да възникнат проблеми със стомашно-чревния тракт. Недостатъците на такава диета обаче са не по-малко от предимствата. Подобна диета не покрива нуждите на организма от мазнини и някои други вещества. Увеличава натоварването на органите на отделителната система. Това е определен стрес за тялото, така че не бива да се увличате с подобни експерименти. Всичко трябва да бъде умерено.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Изследване дава отговор на въпроса: Трябва ли да се тревожим от пукането в коленете

Лекар разкри защо солта НЕ трябва да се слага в гореща храна

Железен имунитет през пролетта - лекар разкри какво трябва да се прави

Лекари: С този трик ще свалите кръвното за 2 минути

Кои са най-добрите ядки за отслабване и сваляне на захарта

Какви промени настъпват в кръвоносната система през пролетта и как ни се отразяват те

Учени: Този вид месо увеличава риска от рак на устата

Антибиотиците причиняват болки в стомаха - как да го възстановим

Яжте храната в този ред и няма да напълнеете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com