Ангелов: Ако мислим само за избори, ще трябва да избираме нов народ

2854
Ангелов: Ако мислим само за избори, ще трябва да избираме нов народ
Снимка: БГНЕС

Наблюдаваме повишен ръст на желаещите медици във фазите на ваксиниране. Това съобщи здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг за разпространението на COVID-19 и противоепидемичните мерки. 

"Където свършва информацията, започва страхът, затова стремежът ни е българските граждани да бъдат най-добре информираните в Европа", заяви министърът.

"Отчитаме изключително добра тенденция от въведените мерки, като това рефлектира и върху използваемостта на леглата", каза Ангелов. 32% е заетостта на леглата за неусложнени случаи, а на интензивните легла е 44%. 14 853 български граждани са излекувани с негативни PCR за една седмица - повече от три пъти от новозаболелите за същия период, отчете още министърът.

По думите му през следващата седмица ще бъде възстановено част от практическото обучение в училище, но министърът уточни, че това ще са само практики, които не могат да се проведат в електронна среда. Заповед ще има утре на министъра, като ще има и списък на практиките, които ще се възобновят.

Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че сме на девето място в ЕС/ЕИП по смъртност и на 27-о място по заболяемост. След един спад в тестването, който бе нормален за празниците, започваме да наваксваме и вървим към средните показатели в Европа, посочи той.

"Все пак трябва да наблюдаваме и негативните тенденции, те са най-вече във Великобритания и Чехия. Те се дължат най-вероятно на т.нар. нов щам", коментира шефът на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски. Нито един гражданин не трябва да отслабва бдителността си, носете маски, спазвайте дистанция, избягвайте излишни контакти и събирания с хора, призова той.

COVID-19 и избори

"Политиците да спрат да експлоатират темата за изборите. Изборите ще дойдат, ако продължим да мислим само за тях, а не за здравето на хората, ще трябва да избираме нов народ", каза Ангелов относно най-обсъждания въпрос в момента - как и кога ще се проведат парламентарните избори.

"Разполагаме с достатъчно количество ваксини", увери той.

"Виждам опитите да се прокара, че България няма достатъчно ваксини. Това категорично не е вярно. Държавата е осигурила и всеки един гражданин, който желае да бъде ваксиниран, ще бъде ваксиниран. Моля, всеки политик да си даде ясен отговор пред себе си – въпросът с пандемията от COVID-19, въпросът с ваксините не е въпрос, който трябва да се политизира", заяви още Ангелов.

В отговор на въпрос за ваксинирането на ангажираните с изборите, министърът обяви, че ваксинирането е доброволно и освен това препоръката е усилието да е към тези, които ще се занимават с мобилните урни, тъй като те ще контактуват с болни и с хора под карантина.

Още: Кантарджиев с прогноза кога ще си отдъхнем от коронавируса

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com