Частните болници в битката с коронавируса - твърдения, че не се пазят, а помагат

3052
Частните болници в битката с коронавируса - твърдения, че не се пазят, а помагат
Снимка: Getty Images/Guliver

Проблем има, но не може да се каже, че се отнася за всички частни болници. Имаме 35 легла в момента, 5 от които са интензивни, ще разкрием общо 60 легла, от които 10 ще са за интензивни случаи. Солидарни сме към останалите болници, изпълняваме изискванията на РЗИ. Това заяви управителят на частната болница „Софиямед” д-р Иван Колчаков.

На конкретен въпрос на Нова телевизия дали може да се приеме пациент без PCR тест, отговорът беше, че ако имало достатъчно параклинични данни, се приема пациент. По думите му, в България работел Национален координационен център, където има информация за всички болнични легла в страната. Здравните заведения контактуват с него, не пациентите – пациентите звънят на спешния телефон 112. Транспортира се до най-близкото място, където има налични легла, уточни лекарят.

Български лекар предлага нов начин да се спасяват тежки случаи на COVID-19

Между 8 и 10 ден, SARS-CoV-2 отива в белия дроб и влиза в малките кръвоносни съдове там. Тогава се появяват антитела и ако процесът е м...

В "Софиямед", докато чакаш резултат от PCR тест, имало специално място – самостоятелна сграда, блок 2. Можем да разделим чист поток пациенти, съмнителни и потвърдени случаи COVID-19.

Ако не изпълнявате стандартите в Националната здравна система, можете да загубите лиценза си. Това отговори д-р Колчаков, при въпрос дали подкрепя думите на здравния министър за жестоки санкции при неприемане на COVID-болни. Той уточни, че през юли е прекарал COVID-19, бил е в "Пълмед" в Пловдив. "Нашето здравеопазване представлява един огромен конвейр, на който 99% от хората се раздават на 100%, дори повече", заяви той.

Справяме се поне на средноевропейско ниво, но има много тежки проблеми. Преди демократичните промени, имаше 80 000 медицински сестри, сега са под 30 000. Основният лимитиращ фактор е човешкият фактор, обясни д-р Колчаков.

На въпрос дали е трябвало по райони да има специално открити COVID-болници, лекарят коментира, че зависи от етапа. През лятото, когато бяха по-малко случаите, да – но при хиляди заразени на ден, не е добро решение, каза д-р Колчаков. И предупреди, че следващият етап е разкриване на полеви болници.

Болниците ще преструктурират COVID легла, без да уведомяват НЗОК

От днес болниците в страната ще решават сами начина, по който да преструктурират легла за лечение на пациенти с Covid-19 без да съгласу...

България си позволява лукса от десетилетия наред да заделя два пъти по-малко от БВП за здравеопазване от средноевропейското ниво. В България на човек е около 350 евро, в Европа – 3500 евро. Когато България заделя малък процент, ще получи това, което заслужава. Когато заделяте от семейния си бюджет за всичко друго, но не и за здраве, ще платите огромна цена, заключи д-р Колчаков.

Още: "Спад в броя на заразените с коронавирус, 19 души са починали за денонощие"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване