Два пъти повече пари за онколекарства в болниците

5899
Два пъти повече пари за онколекарства в болниците

Бюджетът на касата за онколекарства за болниците ще се увеличи почти два пъти през тази година. Това става ясно от анализ на фонда за разходите за медикаменти.

90 млн. лв. са предвидени за онколекарствата в болниците, но реалните харчове ще са около 150 млн. лв. Само за първите шест месеца на годината болниците са изразходвали 80 млн. лв. за лекарства за рак. Прогнозите на касата са, че за следващото тримесечие клиниките ще глътнат още близо 35 млн. лв. Така общо за първите 9 месеца бюджетът им ще стане 113 млн. лв. или почти колкото харчовете им за цялата 2012 година.

НЗОК постанови по-ранно отпускане на лекарства за хронично болни

Заради предстоящите празници от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) разпратиха указание, с което уведомяват договорните партнь...

Липсващите средства ще дойдат от вътрешни преразпределения на касата. За последните 3 месеца обаче за лекарства срещу рак ще трябва да се освободят средства от резерва на НЗОК. Не е ясно обаче дали лекарствата няма да глътнат и повече пари. Причината е в новото договаряне на отстъпки, което може да доведе до повишаване на цените им.

Увеличаването на разходите за онкомедикаменти досега се дължи най-вече на по-добрите и скъпи терапии, с които се лекуват болните хора. Средният разход на месец за пациент за близо година е 786 лв. Разходите за лечение обаче варират драстично в различните болници. Най-скъпа е терапията в софийските болници. В "Александровска" тя е 3541 лв., във ВМА е 1313 лв., а в СБАЛХЗ - 1164 лв. В "Св. Георги" в Пловдив средствата за един пациент са 1108 лв. В същото време в болниците във Велико Търново са 16,78 лв., във Враца - 40 лв., а в Русе - 56 лв. Най-вероятно диспропорциите се дължат както на избора на медикаменти, така и на сложността на диагнозите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване