Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Стана стандарт да ни оперира робот, нови технологии навлизат в медицината

14 май 2024, 07:52 часа • 1182 прочитания

Вече стана стандарт да ни оперира робот, защото технологиите навлязоха в медицината. Постоянно все нови и нови неща идват на пазара и не успяваме всички да ги внедрим в медицинската практика. Това заяви пред БНТ акад. Григор Горчев, иноватор в развитие на медицината в България и почетен ректор на Медицински университет-Плевен в представянето на здравен барометър в областта на използването на роботизираната хирургия.

Още: За пръв път в Испания: Направиха уникална роботизирана сърдечна операция

Пациентите са информирани за новите технологии

Той обясни, че пациентите са информирани и интелигентни, като виждат какво стават по света. Пациентите искат да бъдат лекувани по най-добрия начин, като пациентите се интересуват, търсят и искат новите технологии в медицината, посочи акад. Горчев.

Той увери, че лекарите се борят изкуственият интелект да не замести човека. Трябва да има контрол върху изкуствения интелект и да бъде добре балансиран, защото ако тогава се наруши, ще стане много сериозен проблем, предупреди акад. Горчев.

„Винаги трябва да бъде водещ субектът и субективният интелект, а не изкуственият интелект“, коментира акад. Горчев.

Според него роботиката не е нищо ново, а е стандарт в медицината.

Не обръщаме достатъчно внимание на здравето си

Акад. Григор Горчев посочи, че младите лекари отиват в чужбина, защото искат да работят със съвременна медицина, а не само заради парите. В България трябва да се направи съвременна медицина, защото младите лекари се интересуват от нея, а не само от заплатите си, изтъкна още той.

Акад. Горчев каза още, че хората не обръщат достатъчно внимание на здравето си, въпреки нови стандарти и технологии в медицината.

Oще: Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес