Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако дойде морбили, нещата ще бъдат трагични: Предупреждение от медик

14 май 2024, 08:18 часа • 1431 прочитания

Коклюшът е сериозно заболяване, с усложнение при кърмачетата, но морбилито ако дойде, тогава нещата ще бъдат много трагични. Това предупреди общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова в ефира на Нова телевизия.

ОЩЕ: От днес влизат в сила временни противоепидемични мерки срещу коклюш

Относно антиваксърите медикът обясни, че те са имунизирани като деца, имат поставени всички ваксини. „Те са успели да завършат образование, имат деца, но отказват да ги ваксинират. Ваксината с нищо не е променила техния живот“, каза тя.

И се обърна към всички родители. „Нищо няма да се случи след ваксината, освен детето да има болка на мястото на убождането и леко зачервяване. Но наистина е редно да заведете децата си на имунизация за дифтерия, тетанус и коклюш, както и за морбили“, апелира д-р Николова. 

Вече има възможност да се имунизират децата срещу дифтерия, тетанус и коклюш на 6-а седмица, а не както преди - на 8-а. Факт са и имунизационните кабинети, в които и бременни могат да бъдат ваксинирани. Общопрактикуващият лекар сподели, че вече е поставила такива ваксини на бъдещи баба и дядо, които ще гледат малкото човече.

ОЩЕ: Педиатър: Ваксината срещу коклюш е безопасна за бебета и бременни

Общопрактикуващите лекари издирват и деца, които в последните 1-2 г. са пропуснали тази имунизация.

„В момента по-голямата част от болните деца са с непоставени ваксини или непълен имунизационен статус“, допълни д-р Николова. Самата тя за миналата година има 2 деца, при които родителите са се подписали, че не желаят да бъде поставена ваксината. Но има и често боледуващи деца, при които е намерен начин да бъде наваксана ваксината.

"Въпрос на убеждение е, че ваксината няма да направи нищо лошо. Това е грижа за нашите деца, те да бъдат защитени", категорична бе тя.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес