Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изненадващи новини: Намалява броя на младите лекари, напускащи България

14 май 2024, 09:57 часа • 1842 прочитания

Да си млад лекар в България е предизвикателство въпрос на силна воля. Въпреки това намаляват младите лекари, които заминават в чужбина.

Това заяви кардиологът и съосновател на Сдружението на младите лекари в Бургас д-р Диян Господинов. Той подчерта, че неговите колеги предпочитат да остават в страната и все по-малко заминават в чужбина.

"Основно младите лекари търсят възможности за кариерно развитие и израстване", изтъква лекарят. По думите му, "медицината е занаят и трябва да имаш добри учители".

Още: Илко Семерджиев: Кондова пое "горещия картоф" от нерешителния министър Хинков

Наредбата от 2015 г. улеснява специализациите, които преди това са били проблем, отбелязва лекарят. Иначе д-р Господинов работи в частна болница. Има идея обаче да започне работа в общинска структура, където по думите му в последните години в Бургаско нещата се подобряват.

Пациентът трябва да получава качествена и достъпна медицинска грижа, вярва младият лекар. Дефицитът на педиатри идва от несправедливите разлики в заплащането в определени специалности. Така определени специалности остават нежелани, коментира кардиологът.

"Патоанатомията продължава да е нежелана. В България липсват над 600 психиатри. Също голям кът са общопрактикуващите лекари. Вече няколко хиляди са липсите на общопрактикуващи лекари", казва той пред БНР.

"Различните цени в клиничните пътеки не са справедливи. Не е справедливо да има чак такава голяма разлика", допълва д-р Господинов.

Още: Как МЗ ще мотивира млади лекари да отидат в неблатгоприятни райони

Лекарят се надява строителството на бургаската детска болница да изпревари изграждането на националната. Той вижда ентусиазъм от страна на негови млади колеги както от страната, така и от чужбина, които се интересуват от работа в бъдещото лечебно заведение.

"Заявката, която дава бъдещата болница, е огромна", категоричен е той.

Мит е това, че общият брой на лекарите у нас е недостатъчен, категоричен е младият кардиолог. Той посочва, че в България има близо 30 000 лекари и спрямо броя на населението това е по-добро съотношение от европейското. Проблемът е при медицинските сестри, където проблемът ще се задълбочи, ако не се вземат мерки.

Младите лекари - зле платени, преуморени и работещи на няколко места

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес