Ген. Мутафчийски: Има нещо, което не знаем за COVID-19, защо в Китай действаха толкова строго?

7809
Ген. Мутафчийски: Има нещо, което не знаем за COVID-19, защо в Китай действаха толкова строго?
Снимка: БГНЕС

„Никога не можах да намеря отговор на въпроса защо в Китай се действаше толкова прекомерно строго още веднага, което за мен значеше, че има нещо недоизказано. Нещо, което не знаем и че трябва да бъдем много радикални в мерките си.“ Това каза генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

„За първите месеци, докато действаше активно оперативният щаб, ние имаме най-ниска смъртност в света. Когато настъпи разнобой и се намесиха политиците, нещата станаха доста неуправляеми и за съжаление излязохме от тази пандемия втори по смъртност в света след Перу“, посочи ген. Мутафчийски.

Още: Мутафчийски: Обидно е, че няма официална статистика колко души загинаха по време на Ковид

„Кураж и смелост винаги ни трябват. Той се проявява не само в бойни мисии, но и в самото ежедневие. Нашите болници са отворени 24 часа и винаги се сблъскват с трудни ситуации, пациенти по спешност след тежки травми. По време на голямата пандемия имахме откази само от двама или трима колеги, които поради много заболявания се отказаха да влязат в тази среда и аз ги разбирам, но повечето не отказаха, което е проява на истинска смелост и кураж. Мисля, че го има уважението към лекарите и по-голямата част от българите са благодарни на своите лекари“, посочи генерал-майорът.

Още: Ген. Мутафчийски предупреди: Предстоят трудни години

Той отбеляза, че с всяка изминала година ваксинацията спада и то за смъртоносни заболявания като например детският паралич, което е много фатално за в бъдеще.

Какво е да си военен лекар?

В Деня на храбростта и празника на Българската армия главният лекар на въоръжените сили на България проф. д-р Мутафчийски коментира какво е да бъдеш военен лекар. „Освен че трябва да бъдеш добре изграден специалист като лекар, ти трябва да притежаваш и различни качества, за да бъдеш военен лекар – най-малкото трябва да осъзнаваш каква е твоята мисия, на какво си се обрекъл. Затова искрено се вълнувам, когато застана пред нашите курсанти, които са положили клетва пред знамето да служат на родината, да отдадат живота си. Те изучават и военните науки, и медицина, което е изключително трудно“, отбеляза той.

Въпреки трудностите професията военен лекар е много желана и курсовете са абсолютно запълнени. „С всяка изминала година приемният бал става все по-висок, става по-голям процентът на децата, написали военен лекар на първо желание, което е абсолютно осъзнато желание. Има голям интерес, както и към военно-медицински сестри. Децата се интересуват най-вече от това какво е усещането да си на мисия, какви са предизвикателствата“, каза генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

Още: Ген. Мутафчийски: Реаниматорите първи ще минат обучение за медицинските хеликоптери

Двама български лекари в момента са част от задгранични мисии – единият е Косово, а другият – в Босна. „Човек без вяра не може да извършва нашата дейност. Ние непрекъснато се уповаваме на нашия професионализъм, но в критични моменти, разбира се, вярата е с нас. Така учим и нашите курсанти – че трябва да бъдат много добре подготвени да извършват действията на бойното поле, но ги учим, че трябва да бъдат с вяра. Трябва да има вяра, вдъхновение и много труд“, категоричен е проф. д-р Мутафчийски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Едва 2 са откритите нови случаи за денонощие

Втори опит: МЗ с нова процедура за строеж на частна болница в Казичене

Коронавирусът в България: Лек ръст в броя на новите случаи

Над 1000 са официално заразените с коклюш у нас

"Трябва да усетят болката": Прокуратурата отказа да разследва заплахите срещу фондация "Даная"

Коклюшът продължава да се разпространява - болестта повтаря, заради краткия имунитет

Влиза в сила нова забрана за износ на инсулин

Без съществена промяна в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

МЗ разкри неправомерно забавяне на Националната детска болница

Заради лекарство с риск за рак: Pfizer вади стотици милиони за обезщетения

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване