Мая Илиева: За две години медицинските сестри са намалели с 4 хиляди

8070
Мая Илиева: За две години медицинските сестри са намалели с 4 хиляди
Снимка: БГНЕС

Здравната система е изгубила над 4 хиляди медицински сестри. Това каза в ефира на „Денят на живо” по Нова телевизия Мая Илиева, председател на Синдиката на българските медицински специалисти. По думите й средно към днешна дата се полагат по около 25 сестри на лечебно заведение.

„Когато стартирахме протестите медицинските специалисти в системата бяха 23 хиляди. От тях 11 хиляди работят в детското и училищно здравеопазване. Остават 12 хиляди, две хиляди от които са в ДКЦ-та. Останалите 10 хиляди са тези, които трябва да покрият 400 болници в страната. Към днешна дата бройката на медицинските сестри е около 19 900”, обясни тя.

Мая Илиева: Клиничните пътеки се превръщат в персийски килими

„Започват да излизат мръсните тайни на системата. Беше време да излязат. Пандемията ускори излизането на мръсните тайни на тази с...

Според Илиева повечето гласувани пари в бюджета за здраве няма да доведат до по-достойни възнаграждения. „Парите не се разпределят по правилния начин. На много места в провинцията имаме колеги, които получават по 750 лв възнаграждение, колкото една чистачка в болница. Предлагахме като основа за възнагражденията сумата да бъде две минимални работни заплати. Сега настояваме възнагражденията да са в размер на поне три минимални работни заплати за страната. Има диалог и обещания от страна на властимащите, но не сме обнадеждени”, коментира още председателят.

Мая Илиева е категорична, че не се прави достатъчно, за да бъдат задържани кадрите в системата на здравеопазването у нас. „Никой не прави нищо, за да ги задържи. Много колеги отиват в чужбина, където биват приети с отворени обятия”, допълни тя.

Мая Илиева коментира още, че проблемите на медицинските сестри остават нечути. „Към момента в Синдиката са около 2 хиляди медицински специалисти. Надявам се колегите да наберат смелост и да ни потърсят. Не се чувстваме чути. Обиколили сме всички институции, разговаряли сме с властимащите и с тези, от които зависи промяната, но никой не започва такава. Прекалено многото болници и прекалено малкото кадри водят до това управляващите да си затварят очите за много проблеми”, каза още тя.

Синдикатът на българските медицински специалисти на този етап не обмисля протести. „Ще направим обаче едно събитие на 1 март, датата от която започнаха нашите протести. Ще бъде мълчаливо събитие, на което ще почетем нашите колеги, които загубихме по време на пандемията, както и тези, които напуснаха професията и страната като цяло. Събитието е провокирано от липсата на действия в здравната система”, коментира още Мая Илиева.

Мая Илиева: Ситуацията с недостига на сестри е по-трагична от тази на лекарите

Ситуацията с недостига на медицински сестри е доста по-трагична от тази с лекарите, тъй като лекарите са подкрепени от специализанти. Т...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване