МЗ: Над 80% от смъртните случаи у нас са от незаразни болести

5615
МЗ: Над 80% от смъртните случаи у нас са от незаразни болести

Над 80% от смъртните случаи в България през последните десетилетия са причинени от незаразни болести като сърдечно-съдовите заболявания, злокачествените новообразувания, хроничните респираторни болести и диабета, предаде БГНЕС.

Това показва статистика, изготвена по Национална програма за превенция на хроничните незаразни болести (2013 – 2020 г.), съобщиха от МЗ. Ограничаването на рисковите фактори, водещи до хронични незаразни заболявания е сред основните цели на разработваната от МЗ Национална програма. Програмата се изготвя съвместно от МЗ, СЗО, МОМН, МТСП, МФВС, НЦОЗА, научни и неправителствени организации.

Националната програма ще обхваща периода 2013-2020г. и ще бъде насочена към подобряване здравето на населението и повишаване качеството на живота чрез намаляване на преждевременната смъртност, заболяемост и инвалидизация, причинявани от хроничните незаразни болести.

На проведената работна среща партньорите по проекта за Национална програма обсъдиха допълнителни предложения, след което окончателният вариант на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести (2013 – 2020 г.) и Плана за действие към нея ще бъдат разгледани от ръководството на МЗ и публикувани на сайта на МЗ за 14-дневно обществено обсъждане.

Редактор: Ая Косарова

Без Колективен трудов договор в здравеопазването заради спорен текст

Синдикатите отказаха да подпишат новия колективен трудов договор за работещите в отрасъл "здравеопазване" с аргумента, че работодател...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване