Без Колективен трудов договор в здравеопазването заради спорен текст

5977
Без Колективен трудов договор в здравеопазването заради спорен текст

Синдикатите отказаха да подпишат новия колективен трудов договор за работещите в отрасъл "здравеопазване" с аргумента, че работодателите са внесли нов текст "в 12 без 5", предаде БГНЕС.

Спорният текст, за който настояват работодателите, е, че увеличение на основните заплати на персонала в здравеопазването ще има само "при положение, че се гарантира и осигури финансовата стабилност на лечебните заведения, които са търговски дружества". Синдикатите питат какво точно означава този текст.

"Няма как да подпишем нещо, което не зависи от нас", заяви Иван Кокалов от КНСБ и попита кой ще гарантира финансовата стабилност. "За нас това е гол текст, който нищо не значи и който не може да ангажира синдикатите. Не могат да ни се извиват ръцете в последния момент", допълни той. Мениджърите ще гарантират финансовата стабилност чрез договорите с НЗОК и държавата, която финансира дейностите, обясни Димитър Димитров, директор на болница "Света Анна" и председател на Националната асоциация на работодателите в здравеопазването. И попита дали и кога ще отпаднат делегираните бюджети и прогнозните бюджети.

Министерството на здравеопазването е приело увеличение на основните заплати в отрасъл здравеопазване, но работодателите се притесняват за финансовата стабилност на лечебните заведения, обясни здравният министър, като изрази надежда, че скоро ще се постигне съгласие и договорът ще бъде подписан.

В новия колективен трудов договор, който ще е валиден през следващите 2 години, е гарантирано увеличение на началните заплати по категории персонал. С над 10% ще се увеличат минималният праг за заплатите на лекарите, а с 20 % ще се увеличат началните възнаграждения на медицинските сестри и от 440 лева те вече ще стартират със заплата от 540 лева. Една трета от болничните заведения, обаче, и към момента не са достигнали минималните прагове, разписани в последния колективен трудов договор, призна Димитър Димитров.

Друг факт е, че това отраслово споразумение се разпростира върху всички, които членуват в организациите, които го подписват.

По-късно от здравното министерство изпратиха съобщение, в което здравният министър Десислава Атанасова, като страна по Колективния трудов договор в отрасъл "Здравеопазване", призовава представителите на синдикатите и на работодателите да постигнат консенсус по възникналите спорни въпроси и да финализират преговорите по подписване на договора.

Постигането на съгласие и подписването на новия КТД е изключително важно, тъй като ще се отрази пряко върху възнагражденията на работещите в сферата на здравеопазването. МЗ е изпълнило всички свои ангажименти, залегнали в новия КТД и очаква всички страни по договора да направят необходимото, за да отговорят на очакванията на медицинските работници, заяви Атанасова.

Редактор: Яна Баярова

Десислава Атанасова: Нищо не застрашава здравната система финансово

Нищо не застрашава здравната система у нас финансово. Това заяви по време на работно посещение в Добрич министърът на здравеопазването ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване

Какво да правите, ако цветовете на доматите падат
Какво да правите, ако цветовете на доматите падат

Падащите доматени цветове са сериозен проблем, поради който градинарят може да остане без реколта от домати. Основната причина за това неприятно...