Пациентски организации искат новото здравно министерство да се заеме с Фонда за лечение на деца

793
Пациентски организации искат новото здравно министерство да се заеме с Фонда за лечение на деца

Пациентски организации очакват от новото ръководство на Министерство на здравеопазването разрешаване на конфликта между болници и Фонд за лечение на деца (ЦФЛД), сваляне на общественото напрежение и защита на имиджа на фонда. Това се посочва в отрито писмо от Пациентски организации „Заедно с теб.

В писмото се посочва, че организациите са изключително разтревожени от ескалиращото напрежение в обществото от некоректна работа на Фонда за лечение на деца. Изтъква се, че Фондът за лечение на деца дължи стотици хиляди неразплатени левове на болниците, а днешните деца са с ограничени права за достъп до желани болници и лекари поради неправилната работа на предишното ръководство на Фонда за лечение на деца.

„Част от сумите са неизплатени поради липсата на обществени поръчки за медицинските изделия, използвани при интервенции, основно в областта ортопедия. От документите е видно, че директорът на Фонда за лечение на деца е изпращал решения за лечение на деца към болниците с текст, изискващ договор за обществена поръчка или какъвто и да е друг договор до края на 2016 г. В тези случаи администрациите на болниците са били подведени, че ще им се платят медицинските изделия без обществена поръчка, и те са лекували кандидатстващите деца. От 13 януари 2017 г. Директорът на Фонда изпраща писма вече с изискване медицинските изделия да бъдат само по обществена поръчка”, пише в писмото.

Пациентски организации „Заедно с теб” определят това поведение към болниците като некоректно. Те считат, че по този начин е увреден имиджът на Фонда за лечение на деца – съзнателно или от некадърност, създадено е обществено напрежение и респективно отказ на болниците да работят за в бъдеще с Фонда, което ограничава правата на пациентите за свободен избор.

В писмото се обяснява, че често за определено заболяване има само един лекар, който може да извърши интервенцията и това ще наложи изпращане на деца в чужбина, какъвто случай вече имаме. Нашите лекари са достатъчно компетентни и могат да се справят с лечението, а родители им вярват, но поради административни неуредици децата ще трябва да пътуват извън България. Част от стотиците хиляди левове са неизплатени без посочена причина, пишат представителите на пациентските организации.

От новото ръководство на Министерство на здравеопазването те очакват спешно разплащане на старите задължения, разрешаване на конфликта, сваляне на общественото напрежение и защита на имиджа на Фонда за лечение на деца.

Пациентски организации „Заедно с теб“ подкрепят Правилника на Фонда за лечение на деца и считат, че медицинските изделия трябва да бъдат плащани след обществени поръчки, тъй като се касае за изразходване на публични средства, независимо, че Законът освобождава определени лечебни заведения от това задължение.

Според тях решение има, като на първо време очакват частните болници да правят обществени поръчки за децата, които ще се лекуват със средства от Фонда. В дългосрочен план изискват да се намери решение за контрол на медицинските изделия, за които Фондът заплаща - да бъдат с централизирана обществена поръчка или да преминат към НЗОК.

Очакваме всички да бъдат отговорни към контролираното изразходване на публичните средства. А децата ни да получат право на избор при лекар, на когото вярват и да останат за лечение в България, завършват писмото си от Пациентски организации „Заедно с теб“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com