Таня Андреева: Няма решение за увеличение на здравната вноска

23028
Таня Андреева: Няма решение за увеличение на здравната вноска

Все още не можем да говорим за твърдо повишение на вноските за здраве, тъй като няма политическо решение за такъв ход. Засега това предложение е част от новата Национална здравна стратегия, обясни министърът на здравеопазването Таня Андреева.

„Стратегията ни е необходима по две причини: първо, за да започне нещо да се случва в здравеопазването, второ – всеки разбира, че финансовият ресурс в системата е ограничен. Задлъжняването на болниците се дължи до голяма степен на недостатъчно финансиране на дейността им. Трябва да се търси начин това да се преодолее”, коментира Андреева в сутрешния блок на Нова телевизия.

Андреева: Държавата ще плаща изцяло здравните вноски на децата от догодина

От догодина държавата ще покрива изцяло здравните вноски на децата. Това каза в сутрешния блок на БНТ здравният министър д-р Таня Андре...

Андреева изброи възможностите да бъде дофинансиран здравния сектор, след като при актуализацията на бюджета не бяха отпуснати толкова средства, колкото тя искаше за сектора. Припомняме, че здравният министър заяви желание за 15 млн. лева за здравеопазване през тази година, но бюджетът е 5 млн. лева.

Според министъра една от възможностите за подобрение на здравеопазването е създаване на нова здравна каса. Това ще даде възможност на гражданите да избират кой да се грижи за тяхното здраве.

От 1999 година до 2010 година се натрупваше резерв – около 1,4 млрд. лева, като целта беше те да се използват за Здравна реформа. През 2010 година обаче беше приет закон тези пари да отидат в държавния бюджет и да се запушват дупки с тях, каза Андреева. И не се разбра къде отидоха тези пари – за магистрали, за подслушване, за какво друго, добави тя. Питах финансовия министър Петър Чобанов къде са тези пари – той не можа да ми даде отговор. А в закона ясно пише – парите за здраве отиват за здраве. Само ГЕРБ обаче си позволи да ги похарчи и затова аз не приемам упреци от тях, категорична беше Андреева.

Друга опция в настоящото положение е по-малко болници да сключват договор с НЗОК. В тази връзка министърът посочи, че в България сме свидетели на феномен – от една страна се откриват болници на места, където реална нужда няма (например София), а от друга не се откриват болници, където има крещяща нужда.

Атанасова: Не сме крали пари от здравни осигуровки

Правителството на ГЕРБ не е похарчило по непрозрачен начин 2 млрд. лева здравни осигуровки на българските граждани. Това заяви в сутреш...

По отношение на лекарствата Андреева коментира, че при широко разпространените медикаменти се наблюдава дори реекспорт, тъй като цените са много ниски. При лекарства, които обаче нямат аналог, ситуацията е тревожна – много висока цена и 55-60% от бюджета на НЗОК отива за покриване на цената на такива лекарства.

Обсъдихме проекта за Здравна стратегия, за да съберем всички гледни точки. В нея са заложени няколко приоритетни области, сред които е и въпросът за профилактиката. След като я приемем в окончателния вариант ще се приеме и съответният план за прилагането й, заедно с финансовата рамка”, каза още д-р Андреева. Тя посочи, че в момента се изготвя регистър за онкоболните и болните от диабет, за да може да се планира къде да се направят центрове за диагностика и за терапия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com