Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви тайни разказва древен хороскоп, открит в Юдейската пустиня?

01 април 2024, 07:50 часа • 5281 прочитания

Свитък, открит в Юдейската пустиня, хвърля светлина върху древните практики на астрологията и мистицизма. Древният текст е заинтригувал както историци, така и археолози.

Наречен „Хороскоп“, този артефакт предлага уникален поглед към вярванията на тайна секта, процъфтявала преди хиляди години.

ОЩЕ: Откриха подземна крепост от времето на въстанието на юдеите срещу Рим (ВИДЕО)

Свитъкът разкрива мироглед, при който рождената дата на човек не само показва неговия зодиакален знак, но също така определя неговите физически характеристики и равновесието на светлината и тъмнината в душата му.

Тази уникална композиция е написана на иврит в обратна посока – от ляво надясно – и съдържа знаци на гръцки, арамейски и староеврейски, както и код.

„От стила на писане изглежда, че текстът е бил предназначен само за тези, които е трябвало да знаят как да го четат“, казва д-р Орен Абълман, изследовател от Отдела за свитъци от Юдейската пустиня към Израелския орган по антиките. „Текстовете очевидно са били секретни, разбираеми само за ръководството на сектата.“

Свитъкът представя интригуваща теория, според която физическите качества на човек се определят от степента на светлина или тъмнина в душата му. Всяка дата в календара е свързана с определено количество светлина или тъмнина и по този начин - с количеството добро или зло, или светлина/тъмнина в душата на човека, роден на тази дата.

Андреас Целариус, Макрокосмическата хармония. Видове (астрологични) аспекти, като опозиция, окултация, тригон, квадрат, секстил и т.н., сред планетите. Public Domain

Свитъкът „Хороскоп“ също загатва за строг процес на посвещение за нови членове на общността, които били идентифицирани като „деца на светлината“.

„Изглежда, е бил нещо като наръчник за изработване на хороскоп, като е използвана датата на раждане, за да се определят личността на човека и физическите му характеристики. Новите членове е трябвало да докажат своята годност да се присъединят към редиците на праведните.

Това на практика предполага, че човек може да вярва във принципите и обичаите на сектата, но въпреки това да бъде отхвърлен, защото не е роден на правилната дата или формата на главата му не пасва“, казва д-р Абълман.

ОЩЕ: Филистимците използвали психоактивни вещества в своите ритуали

Откриването на свитъка е възродило интереса към Кумранските ръкописи и древните секти в Юдейската пустиня, служейки като напомняне за трайното търсене на човечеството на знанието и мистичното.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес