Филистимците използвали психоактивни вещества в своите ритуали

3813
Филистимците използвали психоактивни вещества в своите ритуали
Снимка: rudall30 / iStock

Израелски учени са анализирали състава на семена и плодове на растения от два храма в града, в който е живял библейският Голиат. Получените резултати дават представа за филистимските ритуални практики.

Филистимците са населявали крайбрежната част на Ханаан (приблизително територията от Тел Авив до Газа) от около 12. век пр.н.е. Те са един от двата народа на Близкия изток (другият са хетите), които притежават напреднали металургични технологии по това време. С тях е започнал железният век в този регион.

ОЩЕ: Кога филистимците са пристигнали в древна Палестина?

Има доста писмени източници за филистимците: като се започне от Библията и се стигне до асирийски и египетски. От тях знаем приблизителното държавно устройство (Петоградие). И благодарение на тези източници археолозите преди четвърт век открили един от петте филистимски града под хълма Тел ес-Сафи.

Предполага се, че това е Гет – градът, в който е живял библейският великан Голиат и където бъдещият втори юдейски цар Давид се е скрил от Саул. В Гет археолозите са открили два храмови комплекса и значително количество керамика. Последната прилича на образци на керамика от критско-микенската култура.

Изследователи от университета „Бар-Илан“ (Израел) са изучили колекция от растителни останки, събрани от двата храма в града. Резултатите са представени в статия, публикувана в списание Scientific Reports.

От предишни археологически находки станало ясно, че филистимската култура съчетава елементи от егейската, египетската, ханаанската и др. Въпреки че библейските изображения представят политеистична филистимска култура, която се покланя на богове и богини, подробностите и точните личности на техните божества остават до голяма степен неизвестни.

Въпреки интензивните изследвания на филистимската култура сравнително малко се знае за техните култови практики, включително използването на растения в ритуален контекст и ролята на храмовете при съхраняването на реколтата и обществените пиршества. Например в храма в Тел Касил (средата на 7. век пр.н.е.) са открити следи от бобови растения, но заедно с тях имало останки от дафинов лист и кориандър. Тази комбинация прилича повече на следи от празник, отколкото като свещена практика.

Авторите на работата установили, че в двата храма в Гет се е съхранило голямо количество останки от няколко средиземноморски растения. Това са свещен витекс (Vitex agnus-castus), ядлива хризантема (Glebionis coronaria) и сребриста скабиоза (Lomelosia argentea).

Учените традиционно свързват такива растения с ритуали в чест на ранните гръцки божества: Хера, Артемида, Деметра и Асклепий. Но досега тази връзка се основаваше само на митологията, нямаше археологически находки в гръцките храмове.

Изследователите открили също овъглени семена от отровна глушица (Lolium temulentum) в олтарните части на храмовете. Това е същият плевел, който се споменава в Библията – плевел, срещащ се в житните ниви.

Опияняващият плевел е естествен източник на мораво рогче, което съдържа алкалоид от типа LSD. Авторите посочват, че зърната от плевела могат да бъдат събрани заедно пшеничените зърна. Но в храмовете те се съхранявали отделно. Това означава, че халюциногенните ефекти на растението са били добре известни на филистимците. Използването на опияняващи плевели в култов контекст се споменава във връзка с гръцките Елевзински мистерии и култа към земеделието.

Заслужава да се отбележи също, че по-рано в същите тези храмове учените са открили голям брой тъкачни станове. Авторите смятат, че това е още един паралел с егейските практики. Различни атрибути на тъкачи често се срещат в местата за поклонение, посветени на богинята Хера.

ОЩЕ: Необичаен катаклизъм. Учени установиха причините за смъртта на града на библейския Голиат

Изследователите предполагат, че ранноеладската и критско-микенската култура са оказали много по-силно влияние върху филистимците, отколкото се смяташе досега. В същото време освен станове, в един от храмовете на Гет археолозите са открили площадка, на която по времето на филистимците е започнало металургичното производство.

Древногръцките свещени практики не включват никакво производство на метал в храмовете. Възможно е храмовете на филистимците да са били не само места за поклонение, но и обществени и производствени места.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно