Изгубен фрагмент от Кумранските ръкописи 60 години висял в рамка на стена

22149
Изгубен фрагмент от Кумранските ръкописи 60 години висял в рамка на стена
Снимка: Israel Museum / Public Domain

Един от фрагментите на прочутите свитъци от Мъртво море, а това е папирус на около 2700 години, който се смятал за изгубен, най-накрая е открит, пише Daily Mail.

Свитъците от Мъртво море (т.нар. Кумрански ръкописи) са фрагменти от древни ръкописи, открити в пещери на бреговете на Мъртво море между 1946 и 1956 г. Тези ръкописи, написани на пергамент или папирус, представляват колекция от 972 древни документа. Манускриптите са написани на иврит, арамейски, гръцки и набатейски език. Те са разделени на три групи, като една трета от тях се отнасят към библейски текстове, а останалите са текстове, които не са включени в Библията, но от периода на Втория храм (516 г. пр.н.е. – 70 г. сл.н.е.).

Един от трите оцелели фрагмента от известните свитъци от Мъртво море, които датират от периода на Първия храм (950 – 586 г. пр.н.е. в историята на Израел), се смяташе за изгубен. Но папирус, който е на 2700 години, е намерен в Монтана, САЩ. Неназованият собственик на древния артефакт обяснил, че папирусът, който дълго време висял в рамка на стената, бил подарен на майка му по време на посещение в Йерусалим през 1965 г.

"Ръкописи от периода на Първия храм, написани върху папирус, почти не съществуват. Имаме хиляди фрагменти от свитъци от периода на Втория храм, но имаме само три документа, включително новооткрития, от периода на Първия храм", казва Джо Узиел от Израелското управление по антиките.

Откритият фрагмент от древния текст сам по себе си е много загадъчен, тъй като се състои само от четири разкъсани реда, които започват с думите "към Исмаил изпрати..." на иврит. Учените смятат, че цялото съобщение е набор от инструкции за получателя.

Според учените името Исмаил, споменато в ръкописа, е било често срещано в библейския период и означава „Да чуе Бог“. Това име се появява за първи път в Библията като името на най-големия син на Авраам и робинята Агар, а по-късно е по-често срещано в Библията.

Учените извършили задълбочен анализ на открития фрагмент и потвърдили неговата автентичност, както и приблизителна възраст от 2700 години. Експертите смятат, че този папирус е взет от същото място, където са открити другите свитъци от Мъртво море.

Сега този фрагмент се е върнал в историческата си родина и се съхранява в Израелското управление по антиките. Но учените твърдят, че много други древни свитъци се намират в частни колекции по целия свят.

През 2021 г., за първи път от 60 години, в пещерите на Мъртво море е открит нов образец от Кумранските ръкописи. Откритието е извършено заедно с други находки по време на мащабна експедиция за търсене на исторически артефакти в Юдейската пустиня.

През 2017 г. в Израел стартира необичаен научен проект по претърсване на дерета и пещери в Юдейската пустиня. По този начин държавата се опитва да предотврати плячкосването на древни скривалища.

Кумранска пещера 4, в която са открити 90% от свитъците. Свитъците от Мъртво море са открити в поредица от 12 пещери на Западния бряг на Мъртво море (тогава част от Йордания) между 1946 и 1956 г. от бедуински пастири и екип от археолози. Практиката да се съхраняват свещени ръкописи в глинени съдове, заровени в земята или в пещери, е свързана с древния обичай гениза. Effi Schweizer / Public Domain

Именно като част от този проект бил открит миналогодишният свитък или по-скоро 24 фрагмента от свитък. Текстът е написан на гръцки, но за името на бог Яхве са използвани буквите от еврейската азбука. Тяхното изписване според Управлението по антиките е типично за периода на Първия храм. Ръкописът представлява откъси от писанията на Дванадесетте малки пророци. Така се наричат ​​книгите на старозаветните пророци, които са по-малки по обем от книгите на великите пророци. На фрагментите било възможно да се идентифицират редове от книгите на пророците Наум (1: 5 – 6) и Захария (8: 16 – 17). Тогава учените обявиха, че е възможно тези фрагменти да са липсващата част от свитъка на Малките пророци, който бил открит през 1952 г. и съдържал пророчествата на Михей.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Какво е хендж и защо са издигани такива структури?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно