X
 
 

Мощна магнитна буря удари Земята

12417 0
photo of Мощна магнитна буря удари Земята
Снимка: Pixabay
Втората най-силна магнитна буря за тази година е регистрирана по цялата Земя, според учените от лабораторията по рентгенова астрономия на Слънцето към Физическия институт на Академията на науките.

„Много забележимо увеличение на геомагнитната активност е регистрирано от почти всички проследяващи станции на нашата планета“, се казва в уебсайта на института, цитиран от РИА Новости.

Аномалия на Слънцето носи магнитна буря

Аномалия на Слънцето ще предизвика магнитна буря на Земята. Тя ще започне вечерта на 6 октомври и ще продължи през целия ден на 7 октом...

Магнитната буря е започнала на 31 август и ще продължи до вторник сутринта. Максималните изригвания, записани от учените, са 2 бала по петобална скала. Тя е свързана с приближаването към Земята на поток от бърз слънчев вятър. "Известна изненада обаче е ранният старт на бурята, който се очакваше не по-рано от неделя, както и силата й - прогнозата беше само за буря от минималното първо ниво, обичайно за тази година", се казва в доклада.

Магнитната буря е втората най-мощна тази година. Отбелязва се, че „по-голямо такова събитие е регистрирано само веднъж през последните осем месеца - през май тази година, когато бурята е достигнала ниво 3 от 5", предаде БГНЕС.

"Предвид доста високата скорост на текущия поток, както и стабилната обстановка на Слънцето, много вероятно е той да се върне на Земята в края на септември, 27-28-ми“, съобщават учените.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители