Димитър Стоянов от Биволъ с примери: В България мафията стана много по-богата с европейски пари (ВИДЕО)

34663
Димитър Стоянов от Биволъ с примери: В България мафията стана много по-богата с европейски пари (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com

В България мафията стана много по-богата с европейски пари. Това заяви в предаването Студио Actualno разследващият журналист от Биволъ и BIRD Димитър Стоянов. Той даде конкретни примери от работата си, с които подкрепи тази теза.

Примерът Александър Манолев

"Нито българските институции, нито европейските, събраха политическа воля да санкционират бившия зам.-министър Александър Манолев. За нас беше както удовлетворително, така и неприятно, че той е санкциониран първо по закона "Магнитски". Стоянов коментира публикуваната в Биволъ статия, озаглавена "Спасяването на редник Манолев и еврокъщата му".

"Ние по категоричен начин доказахме, че той употребява една къща, която по презумпция е къща за гости, като собствено имение. И така пари, които е трябвало да отидат за развитие на региона, са били похарчени за луксозна резиденция на един човек.

ЕС разполага с достатъчно инструменти, за да наложи санкции на високопоставен държавен служител, но не го прави. Очевидно и КПКОНПИ също не си дава особен труд да санкционира Манолев. Цацаров имаше изказване, с което се опита да хвърли камъните в градината на съда. Лично аз обаче считам, че грешката е на Антикорупционната комисия. Ние имаме една много интересна практика. ЕС упорито да си затваря очите за нередностите, които се извършват в България по отношение на европейските средства. Причината е, че ако те бъдат констатирани в пълен размер, ние трябва да фалираме. Трябва да се спират масово програми. Както каза Танева, нека да не се хвалим какви сме крадци, че ще ни спрат и тая програма."

Казусът Земен

"Това разследване на Биволъ беше публикувано през 2015 година. Шест години след разследването, Държавен фонд “Земеделие” наложи финансова корекция на общината с 25 % (в размер на 666 646,16 лв). Очевидно корекцията идва след документална проверка на OLAF. Става въпрос за помощ по Програмата за развитие на селските региони, с която е саниран и реновиран стадиона в Земен. Още тогава нашите изчисления бяха, че строителните работи ще бъдат между 700 000 и милион-милион и 100 хил. лв. Този проект беше финансиран с 3 400 000 лв. Тук говорим за една колосална кражба в моите очи. OLAF конститира, че поне за труд е платена двойна цена и налага сатанинска санкция на община Земен. Това значи, че и за Манолев има надежда. До 5-6 години може би OLAF ще се сезира по неговия случай и ще вземе някакво отношение. За мен казусът Земен и реакцията на OLAF е една лична победа, защото ние години наред полагахме усилия в тази посока. Всички виждахме, че в стаята има слон, но никой не искаше да го забележи. Ако сте следили дебатите в европейските институции, ние говорим за една тотално сбъркана политика по отношение на корупцията. Това означава, че Европа все пак е видяла, че ние сме една дупка в морето, в която те хвърлят пачки.

Прокуратурата срещу Биволъ и BIRD

"Има системен подход на прокуратурата срещу нас. Имаше досъдебно производство срещу нас, че упражняваме рекет върху общини, което е смехотворно. Прокуратурата не е събрала никакви доказателства, но твърди това. Кметът на Поморие Иван Алексиев беше изказал подобни твърдения в Канал 3 и беше осъден на втора инстанция за клевета. Освен това стана ясно, че сме били обект на подслушване. Аз съм бил от хората, които са били слушани във връзка с готвен държавен преврат. Най-вероятно подготвян от Васил Божков, защото сред имената на подслушваните има много хора, които са били кандидат-депутати или част от "Българско лято". Но там има и много хора от "Изправи се.БГ. Ние идваме", както и хора от "Демократична България". Скандалът тръгна именно от съпредседателя на формацията Атанас Атанасов, който каза, че е бил обект на прилагане на СРС. Прави впечатление, че няма хора от "Има такъв народ" в този списък, който беше огласен. Като това са само 15-16% от подслушваните. Не знаем кои са останалите, защото документалните следи са унищожени."

Има ли политическа воля за промени в съдебната система?

"Цялостно не. Виждам политическа воля на отделни хора - като Христо Иванов, Николай Хаджигенов и на двете протестни формации. Те са се фокусирали върху съдебната реформа, но истината е, че под 10% от българите разпознават проблемите в съдебната власт като основополагащи за лошия им стандарт на живот, а всъщност там е заровено кучето. Беше направено всичко възможно да не бъдат закрити Специализираната прокуратура и Специализирания съд. В България прокуратурата се използва не за да поддържа обвинението, а за политически натиск. Досъдебното производство на специализираната прокуратура, в моите очи, е грандиозен провал. Слушах вчера Петър Илиев, който говореше за достойнството на тези магистрати, които работят там. Аз считам, че тяхното поведение е недостойно и укоримо и в голямата си част са срам за съдебната власт. Специализираната прокуратура е машина за политически натиск и мокри поръчки. Издигането им в йерархията трябва да се преразгледа, защото действията им по никакъв начин не комуникират с духа на закона. Специализираната прокуратура е поръчкова структура, която да обслужва Гешев, а както каза и един много популярен адвокат - Борисов."

За Висшия съдебен съвет (ВСС) и примерът Алексей Трифонов

"В този си състав, според мен, ВСС е много компрометиран. Преди две години изтече мандатът на Инспектората. Парламентът така и не съумява да избере нов състав на Инспектората към ВСС. Премахването на ВСС в този му вид е част от решаването на проблема. Големият проблем е, че в съдебната система се кадрува, на базата на политически и криминални лобита, на пликове и куфарчета с пари, които се разнасят. В последните години се твърди, че има тарифи за всичко. Аз не мога да го твърдя, понеже нямам такива доказателства, но с оглед на налагащата се практика, очевидно подобна хипотеза не е пренебрежима. Доскоро си говорихме за гражданството на един бивш министър от служебния кабинет, доколко е било конституционно той да бъде назначен. А доколко е конституционно човек, който изглежда няма българско гражданство да бъде назначен за председател на Софийския градски съд? И то човек, който изглежда не просто няма българско гражданство, а няма европейско такова? Последният скандал, до който аз се докоснах, свързан с действията на ВСС, беше кадруването за прокурор, който практически е смазал разследването за Земен. Заместник-окръжният прокурор на Перник е един от номинираните да бъдат делегирани прокурори в Европейската прокуратура. Това за мен е моментна снимка на състоянието в съдебната ни система. ВСС упорито изпраща към Европа хора, които са с меко казано спорна репутация."

В криза ли е разследващата журналистика в България?

"За да правиш разследваща журналистика, трябва да имаш специфично състояние на духа. В известен смисъл трябва да си конфликтна, проблемна личност, но преди всичко трябва да имаш потребност да намираш и огласяваш истината. Но не да пробутваш на хората хипотези или внушения, а да боравиш с факти. За съжаление това е доста трудоемко, много зле платено и рисково. Нямаш гаранция, че ще можеш да реализираш едно разследване и то по начина, по който искаш. Не е като да отидеш на събитие и да зададеш няколко въпроса. Това е съвсем друг тип работа, която изисква много време и усилия и не е ясно кога би имало резултат. В медиите, които гравитират около санкционирания по "Магнитски" Пеевски, бяха направени опити да се развие такава журналистика. Но там тя е тенденциозна и това беше техният най-голям провал. Затова те са масово осъждани. Това, което Канал 3 се опита да пробута като разследване, покрай тормоза на Георги Георгиев от БОЕЦ, е класически пример за тенденциозна журналистика и пародия на разследване. В техните материали не беше изложен нито един факт, а само твърдения и внушения. За да имаме разследваща журналистика е необходим определен финансов ресурс, а с оглед на кризата - парите все повече не достигат. Така че да, в момента можем да кажем, че разследващата журналистика е в криза. Търсим опции да реализираме разследванията, които вече сме започнали и се надяваме на по-добри времена."

Превърна ли се пандемията в параван за корупция? На какво заложи Биволъ в отразяването ѝ?

"На истината. Ние имаме разследване, което водеше класацията в Топ 10 на една от авторитетните европейски медии - това за фурмите. Правихме такива и за респираторите, за маските. Всичките подети от нас теми, стигнаха до европейската публика. Сега от нас се очаква да изследваме ваксини, което не е невъзможно, но това е т.нар. високотехнологична журналистика. За съжаление, за да изследваме една подобна тема, трябва да имаме една лаборатория, в която да провеждаме клинични изследвания. Изискват се над милиард евро и след 10 години можем да излезем с някакво становище.

Интервю на Тодор Беленски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю